Страници

четвъртък, 3 септември 2015 г.

Люти камбички в марината за зимата




   Може да не правя друга зимнина,но люти чушлета или камбички правя задължително.Много ги обичам през зимата към гювеч,боб и изобщо всякаква яхния.Допълват се идеално.
   Приготвянето е лесно,само трябва да разполагате с необходимите продукти за маринатата,буркани с винтови капачки,съд в който да "пукнете" чушлетата и разбира се самите чушлета.Тази година на пазара имаше от червените камбички,които не са прекалено люти и предпочетох тях.
    Важно е продуктите за маринатата  да са възможно най-качествени.За съжаление през последните години солта не соли както трябва,захарта вече не е сладка и т.нат.Преди време една баба ми се оплака,че се е наложило да променя рецепти които използва от 50 години,само защото качеството на захарта не е същото.Но това е друга тема...
 

    Основна част в приготвянето е "пукането" на чушлетата.Моят съвет е да не се препичат,а само да им се пукне леко кожицата.Така ще се запазят хрупкави,но в същото време леко ще омекнат и ще се редят по лесно в бурканите.Аз ги пека на една ламаринка,която си слагам върху газовия котлон.На нея си пека и чушките.Нещо като печене на огън,но в домашни условия.Ако си нямате такова приспособление и стар тиган върши работа,а и нов също, но трябва добре да го измиете после,защото има опасност да налютите някое ястие без да искате.


    Необходими продукти за една доза,която в моя случай е 6 букрана от 500мл

  • люти чушлета - 2кг
  • оцет - 4 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • морска сол - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • магданоз - 2 връзки
  • скилидки чесън - по 3-4 бр. за всеки буркан
  • мед - 2 с.л. по желание,ако обичате маринатата да стане по сладка и с меден привкус

   Начин на приготвяне:Чушлетата се "пукат" и се нареждат в бурканите още горещи.Отгоре или между редовете се нареждат нарязан магданоз и нарязани скилидки чесън.Не ги натискайте,ако не са се наредили добре тръснете буркана или повторете подредбата,но не ги натискайте да не се мачкат.Ако не ви се занимава не е голям проблем,но ще остане доста свободно място и ще използвате повече марината.
    Марината се кипва,така че да се разтопят солта и захарта.Съвет: сложете първоначално половината от морската сол и когато се разтопи със захарта,опитайте.Внимавайте да не се изгорите! Ако ви харесва така,не добавяйте останалото количество.Ако ви идва повече кисело,разредете с малко вода.Случвало ми се е оцета да е прекалено силен и да се налага разреждане,важното е да кипнете отново маринатата след това.
   Заливаме чушлетата с горещата марината и веднага,ама наистина веднага завинтваме капачките.Така от горещината бурканите сами ще се вакумират и не се налага варене.Правя ги вече много години и никога не съм имала повреден буркан.
     

   Ще се радвам,ако някой пробва тази рецепта и ми напише дали му харесва,а може и да ми сподели неговата.Нова и изпробвана идея винаги е добре дошла в моята кухня.

Когато няма червени камбички,използвам от този вид:


2 коментара:

  1. Здарвей, Светла!
    Тази година имам два корена от тези камбички и уж ги купих за люти, а се оказаха сладки! Вчера ги обрах и тъкмо си търсех рецепта, когато попаднах на твоята! Благодаря, ще я направя и споделя после какво се е получило! :)
    Поздрави! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Надявам се да ти харесат :)
      На мен когато ми се паднат сладки чушлета,купувам отделно една шепа много люти и добавям по една-две във всеки буркан,поне малко да добавят някаква лютевина и на сладките.
      Хубав ден и приятно правене на зимнината :)

      Изтриване