Страници

петък, 18 декември 2015 г.

Пълнена празнична птица




  От много години,откакто на мен е поверен коледния обяд винаги пълня птица и то по един и същи начин.Не защото съм някакъв традиционалист,а защото е страшно вкусна и защото не виждам причина да променям нещо изпитано и любимо точно за един от най-любимите ми празници.
  Казвам птица,защото може да я всякакво пернато.Пиле,патица,гъска...Пуйка направих една година и вече не правя тази грешка.Не че не се получи красива и вкусна,но всичкото това бяло месо ми дойде в повече.След това приготвях поне две три ястия от него и нямаше свършване.Затова вече се придържам към птици с нормални размери.Ако трябва да съм честна,предпочитам си пиленцата.
   Днес е патица,голяма малко над 2кг (това има значение за печенето,за да ви ориентира).

Какво е необходимо:
  • пернато - ако е пиле, взимам около 1,5кг, ако е патица - около 2кг
     За плънката:
  • лук - 1 средно голяма глава
  • ориз - 1 чаена чаша
  • гъби - 200 грама
  • джоджен (сух) - около 1 чаена лъжичка добре стрит
  • стафиди - 1 супена лъжица, не трябва да преобладава,а само да подслади плънката
  • олио - 1 кафяна чашка
  • сол и черен пипер
  • по желание може да сложите и супена лъжица масло

  • Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в две трети от олиото.
  • Добавяме ориза, запържваме и заливаме с 3 чаени чаши вода
  • Прибавяме нарязаните гъби и нарязаните стафиди.Препоръчвам да нарежете стафидите, защото при готвене те набъбват и си стават като грозде, а манджа с грозде не е точно това, което ни трябва в случая
  • Наръсваме джоджена или както си го наричаме в нашия край гюзума.
  • Посоляваме и поръсваме с черен пипер на вкус
  • Плънката трябва да е полуготова.
  • Посоляваме птицата отвътре и отвън.
  • Пълним колкото поеме.Намазваме с останалото олио и покриваме с фолио.Добре е да се намаже и самото фолио за да не залепне за кожата.Наливаме малко вода в тавата, само колкото да се покрие дъното.
  • Останалата плънка доваряваме и използваме за гарнитура.
  • Самата плънка е много вкусна, затова приготвям отделно и от нея за гарнитура за да има достатъчно за всички.
  • Печем в загрята на 200 градуса фурна.
  • Час и половина за пиле най-много, два часа за патица.Разбира се проверяваме с нож.Ако излиза бистър сок, готово е.
  • Времето за печене е малко повече от обичайното за печене на пиле или патица заради плънката, с която са пълнени.
  • Махаме фолиото и оставяме пет до десет минути да се зачерви и кожата.
  • Когато пека пиле го намазвам и с масло отгоре когато махна фолиото.
  • Сервирам с различни салати, плънка и винаги правя и картофено пюре в което слагам няколко лъжици от соса, който се е получил при печенето.


И разбира се, пълнената птица не е само за Коледа.Вкусна е по всяко време на годината.

Да ви е сладко и празнично!




6 коментара:

  1. Тази година реших да направя патица.
    Приготвих я точно по тази ваша рецепта. Стана Ммммммм.
    Благодаря ви .

    ОтговорИзтриване
  2. А някакви напътствия за произхода на пилето? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колкото по-щастливо по-добре, но обикновено моите са от магазина ;)

      Изтриване
  3. Здравейте! :) Може ли да посипем останалата част от плънката в тавата при пилето, за да се овкуси по-добре при печенето?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да, ако е повече... Може би малко повече ще се сготви ориза, ако птицата е по-голяма евентуално и се пече по-дълго време

      Изтриване