Страници

петък, 13 ноември 2015 г.

Берген - дъждовен и цветен

 

   Случвало ли ви се е,да бъдете на едно място само няколко часа,но толкова да ви хареса,че да ви останат спомени за него като от цяла година? Берген беше това мое място за 2015 година.
   За мен Норвегия е Берген и Берген е Норвегия...
   Типични,автентични запазени стари къщи,рибния пазар,малки дървени къщи накацали по склоновете на планината,лодки и яхти в пристанището,изобщо невероятна атмосфера...

    Крайбрежната улица е обявена за паметник на Юнеско и има защо.Част е от стария германски квартал,а къщите са толкова стари,че самите те разказват историята на града.Ако се вмъкнете в някое тясно тунелче между тях виждате как те буквално се подпират една на друга от старост.Много от магазинчетата са на два и три етажа и дори да не ви е интересна стоката в тях,просто влезте и се качете до горе.Това все пак е стара къща,тук някога са живели хора,семейства са се събирали,детски крачета са тичали нагоре надолу по тесните скърцащи стълби.Това е начин да усетите как са живели хората в този северен град.
     Берген е основан през 1070 година като основен поминък на града е бил улова на рибата треска.Това си е столицата на рибата треска,има я във всички менюта в ресторантите.Продават я сурова,сготвена на пазара или изсушена ветрееща се на вятъра над главите на продавачите.
    Берген е втория по големина град в страната,а пристанището му е най-голямо.Да не забравяме,че освен риба норвежците си имат и залежи от петрол.
   Наричат Берген и портата към фиордите.Стотици хиляди туристи акустират в пристанището на Берген и оттук започват много от круизите към самите фиорди.
   Пристигнахме привечер,но благодарение на дългия почти безкраен ден,имахме време да го разгледаме.Разходихме се по тази невероятна крайбрежна улица с тези червено-жълто-кафяви къщи,които на фона на тъмнеещото облачно небе изглеждаха много красиви.
   Стигнахме до рибния пазар,където момчета и момичета подвикваха за да приканят минувачите да си купят от тяхната риба.На място могат да ти приготвят каквато и както я искаш риба.Харесаха ми менютата им във вид на истински порции.Само посочваш като коя искаш и те мятат тигана.Опитахме пушената сьомга ,сервират я върху намазано с крема сирене и масло хлебче.Топеше се в устата.По същия начин върху хлебче ти сервират малки скариди с лимон.Първоначално бяхме решили да си ги хапнем на пристанището до яхтите,но излезе силен вятър и ги излапахме на място.
   Разходката продължихме по обичайния туристически начин.Влизахме излизахме от малките магазинчета за сувенири,където разбира се продавачите бяха китайци.Пробвахме пуловери и шапки с типичните норвежки цветове червено бяло и синьо.Изобщо топлите дрехи са основните дрехи в този град.Както и гумените ботуши.И чадърите разбира се.В Берген е поставен първия в света автомат за чадъри.Така и не разбрах има ли го още и къде е.
   Наричан е най-мокрия град,най-дъждовния град...Последния рекорд от миналата година е 85 дни дъжд без прекъсване.Дори не мога да си представя тази непрекъсната влажност и никакво слънце.
   Ние обаче го видяхме огрян в следобедно слънце,светъл и цветен...Берген!Няма коментари:

Публикуване на коментар