Страници

вторник, 3 ноември 2015 г.

Завъртяна баница

 

   Завъртяна е,защото се прави малко по особено.Рецептата я видях в различни блогове и сайтове с различни имена,но тъй като продуктите ги направих като за моята си малка тава и понеже я направих завита,затова ще си я наричам "Завъртяна баница".

   Какво ви е необходимо за една не много голяма баница:

/ общо за цялата баница/
  • кори за баница - от т.нар.одрински,от правоъгълните - 4 листа
  • яйца - 4 броя
  • кисело мляко - 1 чаена чаша
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • захар - 1 щипка
  • сол- 1 щипка
  • брашно - 2 с.л.(препълнени)
  • олио - 5 с.л.
  • масло - около 1 с.л.
   За тази баница се използват две смеси:

Смес за намазване на корите:
  • 3броя белтъци
  • 1 чаена чаша кисело мляко,в която слагаме 1 пакетче бакпулвер (10грама)
  • 3 супени лъжици олио
  • 2 препълнени супени лъжици брашно
  • 1 щипка сол
  • Разбиваме всичко до гладка еднородна смес
Смес за плънка:
  • 3 броя жълтъци
  • 150 грама сирене
  • 2 супени лъжици олио
  • 1 щипка захар
  • Разбиваме всичко добре


  • Разгъваме корите за баница.Напоследък много ги уважавам тези одрински кори.Не са много дебели както тези на сач,нито лигави и тънки като уж фините кори за баница.
  • Намазваме първата кора с част от сместта за мазане.Поставяме втората отгоре и отново намазваме.Количеството смес върху втората кора трябва да е наполовина от първата.Мажете ги целите от край до край.
  • Взимаме половината от сместта за плънка и намазваме в средата.За по ясно имаме две слепени кори със смес за намазване и отгоре на втората сме сложили и плънка.
  • Загъваме на руло както са двете кори с плънка и нареждаме в тавата.
  • Повтаряме същото и с другите две кори.
  • Така си разпределете сместта за намазване,че да ви остане за намазване на баницата отгоре.
  • На мен ми остана много малко и затова чукнах още едно яйце,с което после установих че стана много добре.Това е четвъртото яйце в рецептата.
  • Отгоре нареждаме малки бучки масло.
  • Печем в загрята на 180-190 градуса фурна около 30 минути.
  • Аз винаги пръскам с вода готовите баници,за да може ако има препечени кори да омекнат.
  • Покриваме с кърпа и оставяме десетина минути.
  • Задължително се яде топла
  Получава се нещо между пита и баница с присъствието на брашно в едната смес и може би създателя на тази рецепта е искал с по малко кори да получи по голям краен продукт,с който да нахрани повече хора.Идеална е когато ви останат излишни кори използвани за други баници.




     Когато споделям рецепти винаги се питам дали някой изобщо ги пробва,дали са се харесали,как ли са се получили ястията в други кухни,приготвени от други ръце.За един готвач най-голямото признание да празните чинии,а за някой който споделя рецепти,това е когато някой му се довери да опита тези рецепти в своята кухня.
     Благодаря на моята мила приятелка Дани,която приготви баницата,нахрани своите хора и не само сподели с мен че я е направила,ами ми изпрати и снимки.А тя прави страхотни снимки.Благодаря! Благодаря! :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар