Страници

вторник, 29 септември 2015 г.

Чили Кон Карне в мой вариант

   Това много завъртяно заглавие си означава чисто и просто чили с месо.
   Моят вариант е малко по различен от оригиналния,но тъй като все пак спазвам основните съставки,реших да не му измислям друго име.
   За разлика от оригиналната рецепта, където се използва смляно месо,аз сварявам телешкото и го накъсам на парчета.Освен това използвам и бульона на месото и така се получава по наситен вкус.Зрелият боб може да бъде от различни сортове и видове,но аз си използвам нашенския най-разпространен бял боб.Може да се свари предварително,а може да се използва и от консерва.
    Освен това в много рецепти подправките са различни и в големи количества,но аз реших да оставя ястието само с естествените аромати и вкусове на основните съставки.
    В крайна сметка се получи този по-семпъл и лесен вариант.
   

Какво ви е необходимо за две-три порции(зависи от гладните хора):

телешко месо:400 грама
сух боб (сварен предварително или от консерва): 2 чаени чаши
царевица: 1 чаена чаша
чушки (зелена и червена) - по 1брой
лук: 1 по-голяма глава
чесън: скилидките на една глава
доматено пюре: 1 чаена чаша
люти чушлета: 2броя
олио: около 2 супени лъжици,необходими за запържване
сол и черен пипер

  • Нарязвам на едро лука, чесъна, червената и зелената чушки и ги запържвам.      
  • Добавям доматеното пюре и оставям няколко минути да се запържи и то.
  • Прибавям месото, сварения боб и царевицата. Разбърквам добре и добавям една чаена чаша от бульона (по желание може и повече,но ще стане по течно), в който съм варила месото. Добавям сол и черен пипер на вкус.
  • Оставям да къкри десетина минути, за да се обединят продуктите и вкусовете.     
  • Когато сервирам, отгоре поръсвам с нарязани на ситно люти чушлета.
  • За да се спази все пак идеята,че ястието трябва да е люто,добре е лютите чушлета да се добавят още при готвенето.Но все пак не всеки понася люто,затова ги нарязвам и всеки си слага колкото иска.
  • По желание се поръсва и с нарязан на ситно магданоз.


Заповядайте да се запознаем и във Фейсбук страничката на блога:
За каквото и да е

2 коментара: