Страници

понеделник, 4 декември 2023 г.

Солен хлебен пай

 


    
    Нещо като традиция ми е в неделя следобед да правя нещо с тесто.Което обикновено си е и за вечеря, че даже и остава за понеделник за закуска.Този път се получи малко по-различно, защото имах много останал хляб от село, а си беше хубав хляб не може да го оставя така да си загине.
    И се сетих, че съм правила нещо като хлебен пудинг, нещо като пай с останал хляб.Отворих и хладилника и малко по малко рецептата се нареди.



Какво използвах:

Половин хляб или 6-7 филии
Гъби
Чушки
Лук
Пушено сирене
Кашкавал
Бял риган
Три яйца
150 мл прясно мляко
Сол



Първоначално мислех да нарежа чушки и гъби, да разбъркам, да залея със смес от мляко и яйца и готово.Само че реших да сложа и лук и оттам насетне приготвянето малко се усложни.Само че когато задушите лук и гъби, прибавяте чушки и получавате съвсем различен вкус и аромат.Така всяка хапка дори да нямаше зеленчуци, пак беше ароматна.А точно това беше и моята идея.

  • Пуснах фурната на 200 гладуса да се загрява.
  • Нарязах на ситно лука, чушките и гъбите.Количеството им е по желание.При мен е глава лук, пет-шест гъбки и и по една червена, зелена и жълта върхари.Но определено носеше и повече.
  • Задуших ги съвсем малко.Буквално в една чаена лъжичка олио ги разбърках три четири пъти да пуснат аромати.
  • Начупих филиите хляб, смесих ги със зеленчуците и в този момент рецептата просто си плачеше за нещо солено.А в хладилника останало парче пушено сирене.Ако нямате такова всякакъв вид сирене е подходящо.
  • Намазних добре тавичката.Ако предпочитате сложете хартия за печене.
  • Изсипах хлебната смес и залях със смес от три яйца и прясно мляко,малко сол.Ако искате всичко да ви е покрито сложете повече и добре притеснете хляба.Аз обаче исках горната част от хляба да има леко препечен вид ( казвам вид, защото ако не искате да хрупа, накрая просто покривате с кърпа и хляба ще омекне)
  • Пушеното сирене наместих отгоре между хапките за да съм сигурна, че ще има навсякъде.Поръсих с бял риган.
  • Запекох десетина минути и накрая поръсих с настърган кашкавал, който обаче само оставих да се размекне, без да го запичам до коричка.Така когато изстине и остане от пая, кашкавала няма да стане на подметка.
  • Готовият пай извадих и покрих за пет минути с кърпа.
  • Яде се топъл, не горещ и ще усещате аромата на гъби и чушки във всяка хапка.Много вкусно нещо.




2 коментара:

  1. Звучи много апетитно! Ще го направя и вкъщи някой мразовит следобед.

    ОтговорИзтриване