Страници

събота, 22 юли 2017 г.

Кюфтенца от броколи на фурна,мезе в събота късен следобед


    Събота късен следобед.Време за студена бира и мезе.
    Това че няма никой наоколо не означава,че няма да се поглезя с едни такива кюфтенца.Стават сравнително бързо,не се използва мазнина и единствения недостатък е,че в топлото време трябва да се пусне фурната.
    Рецептата я сътворих по спомен от едно клипче видяно в Интернет.Тя е такава,че могат да се направят от шест за един човек както беше в този летен следобед,до шестдесет и шест за голяма компания.
    Когато я прочетете ще разберете,че всъщност не е необходимо да се спазват абсолютно точни количества,нещо което аз много обичам.
    Докато си чаках мезето за бирата,направих млечен сос,който отдавна исках да опитам и който със сигурност ще направя пак.



Описвам точните количества,които използвах само за да ви ориентирам.

Какво е необходимо:

  количеството е малко,затова умножавайте според компанията


броколи нарязано на ситно - една натъпкана чаена чаша
настърган кашкавал - половин чаена чаша
галета - половин чаена чаша
едно малко яйце
сол и черен пипер

За млечно-лимоновия сос:

кисело мляко - две трети чаена чаша
лимонов сок - около една супена лъжица
настъргана лимонова кора - около една чаена лъжичка
счукана скилидка чесън
сол на вкус




  • Броколите накъсваме на розички и запарваме.По добре е,даже задължително да бъдат приготвени на пара за да няма излишна течност в тях.
        *Ако нямате кошничка за приготвяне на пара,бланширайте ги, но ги подсушете много добре.
  • Нарязваме ги на ситно.
  • Смесваме нарязаните броколи с настърган кашкавал,галета,разбито яйце,сол и черен пипер.
  • Оформяме топчета и ги нареждаме в тава върху хартия за печене.
       *Ако броколите са много водни,кюфтенцата няма да могат да се оформят добре,затова добавете още галета,които ще попият излишната течност.
       *Ако яйцето ви е голямо,разбийте го отделно и сложете само част от него колкото да се спои сместа.
  • Печем на 200 градуса около 20 минути.
  • През това време приготвяме сос за топене,който е по желание,но добре си върви с кюфтенцата.
  • Смесваме кисело мляко с начукан чесън,лимонов сок,настъргана лимонена кора (ако ви е купен лимона измийте го много добре) и посоляваме.
      *Удивително свеж вкус се получава когато в млечен сос се добави лимонов сок






Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте при мен и във фейсбук страничката на блога:

Няма коментари:

Публикуване на коментар