Страници

понеделник, 15 май 2017 г.

Ирландски соден хляб

 
 
   Чета си аз в събота една не много интересна книга,а по телевизията върви предаването на Айна Гартен и чувам как ще прави хляб,който не изисква нито месене,нито втасване.Само се ръзбъркват продуктите,оформя се топка и се пече.Няма месене и чакане? Това нещо е само за мен.
   Нейния хляб беше обогатен с разни добавки като портокалови корички и касис,неща които нямаше да използвам.Затова отворих Гугъл и поразгледах как го правят българските кулинари.Оказа се,че наистина е много лесен.
     Най-важната съставка в този хляб е,че ирландците използват butermilk или както го наричаме ние мътеница.Само че лично аз няма откъде да намеря този продукт,затова приложих това с което го заменят нашите кулинари,а именно гъст айрян.Важно е не просто да прибавите кисело мляко,а да е разбито на айрян.

Какво е необходимо:

брашно - 4 чаени чаши (имайте подръка и за оформянето)
сода - една препълнена чаена лъжица
сол - 1 препълнена чаена лъжица
айрян - 250 ml
масло (размекнато,но не разтопено) - 1 супена лъжица


Пресявате брашното със содата и солта.
Прибавяте маслото и го намачквате във брашното.
Добавяте и айряна и бъркате докато получите лепкаво тесто.
Набрашнявате си плота и изсипвате тестото.С помоща на разсипаното по плота брашно правите хубава топка.
Слагате в тава (аз посипах отдолу малко брашно)
Поръсвате брашно върху хляба и правите разрези .
Пече се на 190 градуса 40-45 минути.
Яде се топъл,най-често с масло и сладко (според чуждите сайтове и кулинари).

Тъй като това е много бърз хляб и е най-вкусен топъл,направете си хляб за едно ядене,не оставяйте за после или за другия ден.

Хлябът не е голям,дори се оказа че нямам малка тавичка за него,затова е в по-голяма която малко заблуждава за големината му.

В няколко английски кулинарни сайта използваха наполовина бяло и наполовина пълнозърнесто брашно.Това ще го опитам следващия път...

Тъй като за първи път го правих на село,го сервирах със селското ни гювече,каквото си правим почти всеки път щом сме там.
Няма коментари:

Публикуване на коментар