Страници

четвъртък, 11 май 2017 г.

Омлет? Нищо сложно под слънцето

 


   Държа да отбележа,че нямам представа дали начина, по който правя омлети отговаря на изисквания,учебници,рецептурници или където там пишат за омлетите.Както и с другите ястия,за мен е важен крайния резултат и вкуса.А моите омлети винаги ми се получават.Ами да,хваля си се.Много неща не мога да правя,но омлети да и днес докато си правех един обикновен със сирене,реших че трябва да ви споделя как ги правя.

   Има няколко важни условия за получаването на хубав омлет.
- незалепващ тиган
Преди време ми подариха едно малко тиганче на Делимано и сега си го използвам предимно за омлети.Преди него използвах тефлоново,така че важното е  дъното да е незалепващо.Освен,че лесно се обръщат няма нужда от много мазнина.
-капак
Капака може да не е на тигана,както в моя случай.Така се случи,че капака на една тенджера "заспа" на тиганчето ми.Не мога да обясня научно наличието на капак,но и той е важно условие.
-да се разбие точно преди да се сложи в нагорещения тиган
Истината е,че не разбрах веднага,че това е важно условие за хубавия и най-важното пухкав омлет.Понеже омлетите винаги се правят набързо,така се случваше че разбивах всичко и слагах в тигана.Докато веднъж не се наложи да свърша нещо друго и разбитите яйца постояха известно време.Тогава омлета стана плосък като палачинка.Важно е разбивайки да вкарате въздух и после омлета е като облак.
-ако добавяте други продукти ги слагате в купата при разбъркването.
Не ги слагате предварително или после отгоре.Ако някой от продуктите изисква обработка,например лук,изпържвате го предварително,охлаждате и добавяте съм суровата яйчена смес.
-въпреки това,че тигана е незалепващ е важно да има дори капка мазнина
В моя тиган слагам около една кафяна лъжичка.Ако и това ви е много оберете с готварска хартия или салфетка,но не избърсвайте, а замажете.
-температурата трябва да е средна,може да е силен огъня докато загрее тигана,но после докато се приготвя омлета,котлона трябва да е намален.


   В моя малък тиган за един нормален омлет използвам следните основни продукти:

-яйца - два броя
-прясно мляко - 1 супена лъжица
-щипка сол
-зехтин или олио, които капвам в тигана - около 1 каф.лъжичка

Всякакви други добавки като сирене,кашкавал,чушки,колбас се преценяват така, че да не са в количество по голямо от разбитите яйца(в такъв случай по добре да се направи фритата)

Начин на приготвяне на обикновен омлет: • В купа чуквам двете яйцата,добавям прясното мляко и малко сол.
 • Включвам котлона и капвам в тигана зехтин (може и олио или да се натрие с масло).
 • Когато тигана се нагрее,разбивам продуктите в купата и веднага ги изливам в тигана.
 • Капака се слага също веднага.
 • След две-три минути махам капака,повдигам крайчето на омлета и ако има вече коричка с помоща на голяма решетъчна лъжица или лопатка или и двете обръщам омлета.
 • Няма да се пречупи.Щом отдолу се е запекъл,действайте смело.Той вече е стегнал и дори да се огъне,после ще го оправите с вилица.
 • За първи опит може да го прегънете и с вилица да издърпате края.
 • Ако още се съмнявате че ще се справите както мен в началото,има и един много лесен начин при който омлета се запазва цял.
 • Взимате една чиния и плъзгате омлета в нея.Тук се разбира колко полезно нещо е тигана да е незалепващ,защото омлета буквално сам тръгва.
 • После захлюпвате чинията и омлета пада върху неизпечената страна.
 • Вече няма нужда от капак и след минута сервирате идеален,пухкав омлет. 

Омлет със спанак
Ако е бейби спанак няма нужда от бланширане,само измивате и нарязвате.Ако е голям топнете го за минута две в гореща вода и отцедете много,ама много добре.
Нарязания спанак прибавяте в разбитите яйца и мляко и отново разбърквате.Дори да не може да се разбърква,с вилица разбутайте сместа два три пъти за да вкарате въздух.
Останалото е както при обикновения омлет.


Омлет като тортиля с картофи и пресен лук
За един омлет ви трябва един сварен картоф и два стръка пресен лук.В малко зехтин задушавате нарязания лук и намакчан или нарязан на кубчета картоф.
В купа разбиваме яйцата,млякото и щипка сол.Прибавяме лука и картофите.Разбъркваме с вилица както се разбрахме за да влезе въздух и изливаме в тигана.

А най-добрите омлети се получават от домашни яйца,по възможност снесени от доволни и щастливи кокошки (двете не винаги са свързани) :)
Ако историите,които разказвам и рецептите,които споделям са Ви интересни заповядайте при мен и във Фейсбук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар