Страници

петък, 16 февруари 2024 г.

Свинско по ловджийски

 


    Тази вкусотия е по рецепта на Жана и нейният блог Миш-Маш:

https://www.mish-mash.recipes/2018/09/pork-stew.html




    Това е втора рецепта по ловджийски в блога и както и при дробчетата така и тук не ми е ясно какво общо имат ловджиите с това ястие, но да предположим, че имат и да продължим с рецептата.


Какво използвах аз:


свинско месо - 500 грама

лук - 300 грама

гъби - 150 грама

скилидки чесън

морков (по голям или два)

червена и зелена чушки

кисели краставички - две-три са достатъчни за мен за да балансират сладкият вкус на останалите зеленчуци

няколко чери доматчета, но само защото имах такива

червено вино - 125 ml

чубрица

червен пипер

сол


олио



Бих казала, е когато има месо и различни зеленчуци, може да не се съобразявате кой знае колко с количествата, защото и аз съм ги мерила приблизително.Няма как да прекалите с някой от тях, особено ако си имате любим зеленчук, както аз обичам самата комбинация между месо и лук и винаги си слагам повече лук.Другите са с поддържаща роля за мен.

Нарязвате и месото и зеленчуците на парчета. Формата и големина е както ви харесва, но гледайте да са горе долу еднакви.Не искате месото да е сурово, а зеленчуците да омекнат прекалено.По скоро трябва да е обратното, месото добре сготено, а зеленчуците леко хупкави.

За да имате добре овкусено месо, след като го нарежете го поръсете с чубрица, червен пипер и олио, разбъркайте добре и оставете да попива аромати.

Аз използвам тавичка с капак, в която предварително задушавам месото в супена лъжица олио.

Добавям зеленчуците и отново червен пипер и чубрица.Ако сте сложили повече на месото, сега само леко поръсете и обратно.Искаме ароматно ястие, но не и подправките да ви горчат.

Наливате червеното вино.Когато кипне, добавих малко вода (около 100ml), но ако не искате сос, не добавяйте нищо.

Ако месото ви е сухо, поръсете с още малко олио отгоре.

Тавичката с капак сложих в загрята на 200 градуса фурна и пекох около 40 минути.Времето зависи колко едро сте нарязали месото.

Ако сте добавяли вода, но решите, че е прекалено течно, махнете капака или фолиото, ако с такова сте завили ястието и оставете да се запече и да се изпари водата.




2 коментара:

  1. Разбирам от Вашта фейсбук страница, че вчера сте имали Рожден ден! Бъдете винаги усмихната и с интересни статии за четене или снимки за гледане! Може би и пътешествия! Прекрасно решение за почерпка в планината! Красота! Наздраве!

    ОтговорИзтриване