Страници

понеделник, 12 февруари 2024 г.

Постни зелеви сарми

 

   Толкова вкусни се получиха тези сарми, че ми идва да ги повторя веднага.И ако на някой му е свършило киселото зеле, направо да слага ново за да ги опита.





Какво използвах:


зелеви листа

ориз една чаена чаша от 200ml

десетина големи гъби

стрък праз

голяма глава стар лук

една голяма суха червена чушка

червен пипер

чубрица

прясно смлян черен пипер

олио 



Докато описвам рецептата си мисля, че всъщност нищо не е в повече тук, с нищо не може да прекалите освен да имате повече плънка и недостатъчно зелеви листа.Но тази плънка сама за себе си е толкова вкусна, че просто добавяте още вода и си я досварявате.

Колко сарми излизат от тази плънка също не мога да ви кажа, зависи колко големи ги искате, аз обикновено разрязвам на две големите листа, но в никакъв случай не ги правя малки.Обичам ги средно големи.Ако трябва все пак да бъда прецизна, слагам по две супени лъжици от плънката в една сарма.

Задушавам нарязани лук и праз.Не подценявайте нито лука нито праза, двете в комбинация са идеални за киселите листа със своя сладък вкус.

Прибавям ориза, чаена лъжичка червен пипер

Подправям с чаена лъжичка чубрица и повече смлян черен пипер.Бъдете умерени с чубрицата, но сложете повече прясно смлян черен пипер.

Накрая нарязвам или накъсвам на парченца една цяла сушена чeрвена чушка.Тази чушка има главна роля във вкуса на плънката.

Най накрая добавям нарязани на ситно гъби.

Разбърквам и добавям вода.Ако обикновено слагам вода три към едно, сега слагам само две чаши вода.Плънката не трябва да е изцяло готова.

Когато оризът поеме водата леко посолявам.Наистина съвсем малко, защото използваме кисело зеле все пак.

Завивам сармите, подреждам ги в тавичка с капак и заливам с чаша топла вода.За тази плънка с гъби някак си предпочитам да не става прекалено кисело и затова не използвам зелева чорба а само вода, но ако искате може да разделите по равно вода и зелева чорба.

Отгоре поръсвам обилно с олио.

Слагам капак и пека на 200 градуса до готовност.Капака е важен, защото се задушават идеално.Едва накрая го махам и оставям да се запекат до златисто.

Ако прецените, че не са готови, а течността е попила, добавете още вода, но да е гореща.










4 коментара:

  1. Прекрасни постни сармички с гъби.Киселото зеле е чудесен зимен продукт.Съчетано в сармички с гъби вкуса е уникален.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. С гъби не съм пробвала. По принцип рядко ползвам гъби. Иначе останалите съставки са и моите съставки. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Хареса ми присъствието им, исках да има още нещо в ориза :)

      Изтриване