Страници

четвъртък, 21 януари 2021 г.

Портокалов/мандаринен бриош или сладък портокалов/мандаринен хляб с ядки


 

Два въпроса имам.Обичате ли портокали или мандарини и вярвате ли ми, че това нещо се получи много вкусно и можете да ми се доверите да го пробвате? 

Ако отговорите са "да", запознайте се и с рецептата.


   
   Наричам го бриош, защото и автора на рецептата или поне мястото където я прочетох го нарича така.За мен по скоро е сладък хляб с аромат на портокал и печени ядки.В оригиналните рецепти за бриош течноста в тестото е прясно мляко, което тук заменяме с портокалов сок, освен това има и масло и затова това не е точно истински бриош.
   Признавам си, че подходих с недоверие към рецептата, защото честно казано аз портокали и мандарини в сладкиши не обичам. Но изглеждаше много добре, а и все пак плодовете тук са под формата само на сок, така че пристъпих към действие.



   Портокали или мандарини? В интерес на истината когато го започнах този сладък хляб мислех, че имам един скрит портокал сред мандарините, но явно някой го беше намерил преди мен и се оказах само с налични мандарини.После купих портокали, но вече бях изстискала мандарините, така че с тях си остана.Защо обаче си мисля, че мандарините имаха по-силен аромат от портокала? Както и да е, избора на плод, оставям на вас.



Какво е необходимо:


125ml топла вода

10 грама прясна мая

четири супени лъжици захар

/ тези от вас, които са приготвяли мои рецепти знаят, че аз не слагам много захар, затова тук преценете вашето количество, но все пак това не е кекс, така че не прекалявайте/

125ml портокалов/мандаринен сок

500 грама брашно

едно яйце

кафяна чашка олио


чаена чаша натрошени ядки 

/орехи, бадеми, лешници/

супена лъжица настъргана портокалова кора


Забележки:

ако искате да имате поръска на сладкия хляб смесете сока на половин мандарина с пудра захар

добре е ядките да са смесени, за още по богат вкус и задължително тгрябва да са натрошени, а не ситно смлени

в оригиналната рецепта слагат и стафиди, ако искате и имате, сложете

ако обичате портокаловия вкус  и имате под ръка захаросани портокалови корички, може да сложите и от тях

мисля си, че в тестото може да се капнат и една две капки портокалова есенция.Изобщо целта ни е да се разбере, че правим портокалов хляб



  • Замесваме си меко тесто от изброените продекти: в топлата вода разтваряме маята, добавяме захарта, сока, брашното, яйцето и олиото.Още като го месите ще усетите портокаловия аромат
  • Оставяме на топло да удвои обема си.
  • Изсипвате тестото и го сплесквате с ръце.В оригинала разточваха тестото, но аз си го раздърпах с ръце.Това е хляб, не е баница така че ви трябва дебела основа.
  • Поръсвате с натрошените ядки (оставете си една част) и настъргана портокалова кора.Тук си решете дали искате и стафиди или захаросани портокалови корички.Тук е мястото, ако сте преценили (така де, може да проверите тестото дали е сладко), че не ви е достатъчно сладко да поръсите и захар, около супена лъжица.
  • Завивате на руло.
  • Разрязвате рулото на две половини надлъжно и усуквате.Така ще ви "цъфне" рулото и ще се виждат ядките с които го завихме.
  • Завивате на охлюв и слагате в тавичка с хартия за печене.Отгоре поръсете с останалите натрошени ядки.
  • Печенето е на 170-180 градуса 35-40 минути.Аз малко го изтървах и с една идея ми беше по препечен, затова на 30тата минута проверете как е.
  • Вадите сладкия ни хляб, завивате с кърпа и оставяте да си постои.Моята препечена коричка я спасих като напръсках с вода, както правя и при обиковените хлябове.Изглежда препечена, но всъщност си е мека.
  • По желание за още аромат смесете сока на половин мандарина с пудра захар.Количеството е такова, че трябва да получите гъста смес, с която да напръскате готовия сладък хляб.






Идеята за рецептата видях тук: 

https://www.youtube.com/watch?v=TQSi91RjnF0





Няма коментари:

Публикуване на коментар