Страници

вторник, 14 март 2017 г.

Хлябове - започнати в хлебопекарната,завършени във фурната

 

   Когато си взех хлебопекарна не бях на сто процента убедена,че имам нужда от такъв уред.Мислех си,дали това няма да е поредната вещ,която събира прах.Оказа се след време и няколко изпробвани хляба,че това е една страхотна машинка.Мериш,слагаш,натискаш копче и след време къщата ухае на топъл печен хляб.
    Не я ползвам непрекъснато.Понякога наистина стои с месеци и събира прах,но знам че е там и винаги насреща.С нея си правя бял и пълнозърнест хляб,козунак,но най-много я използвам за тесто.От начина по който го замесва,а повечето от вас знаят,че аз не обичам да меся,се получава страхотно тесто.Много често го оставям и след като програмата е свършила и то буквално излиза от хлебопекарната.С такова тесто правя мекици,пици а в последно време и хляб.Ще си кажете нали тя е затова,да прави хляб тази пекарна.Да,но понякога ми се иска хляба да има друга форма.Освен това е много досадно ваденето на перките на уреда от самия хляб,което разваля вида на няколко филийки.

   Бял хляб...

За тестото:

топла вода - 400ml
зехтин/олио - 2 с.л.
сол - 2 ч.л.
брашно - 800 грама
суха мая - 2 ч.л.


Според указанията първо се слага водата,после сол,олио/зехтин и накрая брашното с маята,като маята не трябва да докосва водата.
Слагам на програмата за тесто и след час и половина то е готово.
Аз оставям още малко,особено ако не бързам.
Изваждам внимателно тестото на плота,придавам му някаква форма и го слагам в тава върху набрашнена готварска хартия.
Пускам фурната на 190-200 градуса и когато загрее слагам хляба.Като се зачерви проверявам с ножа,ако излезе чист хлебчето е готово.
Ако искате коричка когато слагате хляба напръскайте с вода вътре или сложете кубчета лед.
След като извадя хляба задължително го увивам в кърпа и го слагам върху скара.Парата минава през кърпата отвсякъде и прави хляба с приятна мека коричка и в същото време не го овлажнява отдолу,защото е повдигнат.След като направих белия,на следващия ден дойде ред и на 
пълнозърнестия/типов/ хлябЗа тестото:

топла вода - 500ml
зехтин - 1 с.л.
сол - 2 ч.л.
захар - 2 с.л.
типово брашно - 460 грама
бяло брашно - 240 грама
суха мая - 2 ч.л.


Слагаме водата,зехтина,солта и захарта.
Прибавяме брашната и накрая сухата мая,която не бива да докосва водата.
Включвам програма за тесто и след час и половина е готово.
Оставих както и при белия още двайсетина минути докато бухна почти до ръба на кошничката.
Включих фурната на 200 градуса и прехвърлих тестото в тава върху набрашнена готварска хартия.
Тестото може да оформите в някаква форма,аз реших да направя две хлебчета,които да изпека заедно,защото фурната ми нещо прави проблеми напоследък и не пече равномерно.
Готовия хляб завивам в кърпа и слагам върху скара.Важното е да има въздух и под него.

* Когато използвам пълнозърнесто брашно (не типово,което е по финно),тестото не бухва догоре,но хляба пак става много вкусен.Отбелязвам това,ако използвате такова брашно и се притесните за тестото.Не само за хляб си говорим в страничката ми и във Фейсбук.Заповядайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар