Когато реших да пробвам тези така наречени американски палачинки не действах през глава,а погледнах тук и там като какво им е различното,освен че са малки и дебели.
!!! Важните моменти в приготвянето са:
-да се смесят отделно сухите и мокрите съставки и после да се обединят
-прясното мляко и яйцата да са със стайна температура.
-не трябва да се приготвят на силен огън
Първия път когато ги правих яйцата и млякото бяха от хладилника и станаха жилави и не бухнаха.Втория път станаха идеални,но нямаше време да ги снимам и описвам.И ето ни на трети опит когато реших да ги сервирам по различно от обичайния начин.
Какво е необходимо:
брашно - 2 чаени чаши
бакпулвер - 1 чаена лъжичка
пудра захар (може и кристална,пробвала съм) - 2 супени лъжици
щипка сол
яйца - 2 броя
прясно мляко - 1 1/2 чаена чаши
50 грама разтопено масло
замразени горски плодове - една чаена чаша
захар - половин чаена чаша захар
*Понякога ме питат,ама какви са ти чаените чаши?Ами нормални са.За да няма разминаване използвам една чаша с която първо отмервам брашното,а после и прясното мляко.
В един съд смесваме сухите съставки:брашно,бакпулвер,сол и захар и ги смесваме.
В друг разбиваме яйцата,прясното мляко и разтопеното масло.
Добавяме сухата смес към яйчената и разбъркваме много добре.Трябва да се получи гъста смес.
Загряваме тиган с незалепваща повърхност.
Взимаме от сместта и слагаме в загретия тиган.Понеже са американски трябва да са малки.
Малки,малки колко да са малки,моите бяха с диаметър 12-13см.
Не обръщайте докато не се образуват шупли върху палачинката.
Другата страна става по-бързо.
Важно е котлона да не е много силен.
Може всяка да я намажете с масло,но аз реших че може да се пропусне тази част.
Отдавна исках да пробвам как се получават във вид на прясно сладко или плодов сос замразените плодове и тъй като имах и палачинки и замразени плодове,рецептата се получи обща.
В малък тиган изсипах замразени плодове,поръсих ги със захар и оставих на слаб огън.Не добавих никаква вода,защото те си имат достатъчно.
На една чаша плодове половин чаша захар.Имайте предвид,че горските плодове киселеят и затова сложих повечко захар,но разбира се ако не обичате много сладко намалете количеството.
Сосът или сладкото се получи за няколко минути.Сервирах всяка палачинка полята с още топъл сос.
За всякакви интересни истории и различни рецепти добре сте ми дошли и във Фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар