Капама, но капама по мой тертип.Светлинска.
Идеята беше да разчистя хладилника.Нормалните хора по друг начин го разбират това мероприятие, аз го разбирам да сложа всичко, което намеря в глинения гювеч, да пусна фурната на слаба температура и да завлека кучето в планината.Направете като мен и след три-четири часа когато героите са уморени и гладни, слагате това пред тях и завинаги сте готвач №1 в сърцата им.Ястие оглавило класацията "Ядете и ревете и коланите разхлабете".
Това е едно много зимно ястие.Ама какво говоря, освен всичко казано по-горе, това е ястието, което заедно със сармите може да стои в речника срещу думите зима в България.Защото сняг може да няма, ама капама и сарми винаги ще има.
Ще ви призная, че аз капама не бях правила досега.Не и в точно такъв вид, а по скоро кисело зеле с месо и наденица веднъж. Но това е нещо съвсем различно.Не съм следвала някаква конкретна рецепта, както казах действах според наличностите в хладилника.А те включваха останали ребърца, които щях да мариновам евентуално, две наденици с праз, които щях да пека на грила, месо, което размразих по погрешка и четвърт кисела зелка, която може би щях да нарежа за салата.Поглеждайки обаче цялото това изобилие от храна в хладилника, при мисълта да ги влача още няколко дена и ми идваше да ги напъхам в торбички и да ги замразя.И те така идвали великите идеи понякога, от мързел да направя всичко изброено, реших, че може ми е време да опитам това кулинарно чудо наречено капама.Замислих се какво съм виждала да слагат като продукти и я почнах.
Като всяко ястие и това е подчинено на моя вкус и на тези, за които готвя.Тези от вас, които приготвят мои ястия и познават вкуса ми и той съвпада с техния, определено ще я харесат.
Какво използвах:
/ количествата нямат значение, колкото натъпчете в гювеча/
три глави сух лук
две големи сурови наденици
/трябва да са овкусени, т.е. такива за суджук, а в моите има и праз/
нарязани ребра
парчета свински врат
четвърт кисела зелка
/зелето не трябва да е основен продукт, това не е зеле с месо/
шепа ориз
/ точно толкова си беше, неговата роля е да поеме излишна течност и да спои ястието/
червен пипер
два дафинови листа
три зърна бахар
/не прекалявайте с него/
олио
Забележки:
* виждала съм да слагат и пилешко, но аз първо че нямах и второ, някак не ми се връзва с всичко друго, но ако искате и имате налично, сложете
* и вино съв виждала из рецептите, но според мен с него по-добре да си кажем Наздраве! после
* едно от важните условия за вкусна капама е да се пече бавно и слаба фурна, затова имайте предвид кога ще искате да ви е готова
- Приготвянето на продуктите и нареждането им в гювеча беше по-бързо от написването на всичко по-горе.
- В гювеча на дъното сложиж нарязано зеле с нарязан на едро лук.
- Поръсих ориза.Той трябва да е съвсем малко и ако има излишна течност, която да ни разводни ястието, той ще я поеме.
- Поръсих с малко червен пипер и наредих парчетата месо, ребрата, надениците, които разрязах на две и надупчих да си пуснат ароматите.
- Отгоре сложих нарязано зеле.Боднах дафиновите листа и зърната бахар.
- Поръсих с червен пипер и обилно залях с олио.
- Към киселото зеле имаше около половин чаша зелева чорба, сложих и нея.
- Сложих капака и гювеча отиде във фурната.
- 170 градуса три часа.Ако обаче месото ви е много и гювеча голям, гответе повече.
- Сервираме горещо, като хубаво загребваме да има от всичко,включително и от зелето и лука на дъното, а по желание поръсете и с лют пипер порцията си.
От стара фотосесия: