Или казано иначе едно пиле,три ястия,дванадесет порции общо!
Пилето е около килограм и триста грама.Измивам го,изрязвам мазнините и махам кожата.Разрязвам го от двете страни на гръбнака.Отделям бялото месо и разделям бутчетата.
Рецепта първа.
Бялото месо приготвих с гъби и сметанов сос.Ще си кажете,че как може само с такова количество месо да се направят четири порции.Не само,че може ами даже и допълнително може да има.Порция,в която има гъби и сметана си е доста хранителна и честно казано и едно парченце пиле да сложите няма да направи впечатление.
Пилешко месо с гъби и сметанов сос
пилешки гърди нарязани на кубчета
гъби печурки (моите са от кафявите) - 200 грама
десетина зърна черен пипер
три-четири зърна бахар
заквасена сметана - четири супени лъжици или по една супена лъжица на порция
олио - една супена лъжица
сол
- Задушаваме леко пилешкото месо в мазнина.Добавяме нарязани на едро гъби.
- Заливаме с вода според порциите.
- Пускаме зърната черен пипер и бахар,посоляваме и оставяме да се готви.
- Когато месото е готово сваляме от котлона.
- В отделен съд разбъркваме заквасената сметана, смесваме с малко бульон от ястието и прибавяме при пилешкото.Така се получава гладък сос.
- Слагаме на котлона и оставяме за малко,но не трябва да завира.
- В този момент ако ви се вижда много течен соса може да сгъстите с малко нишесте или брашно.Също така,ако ви притесняват зърната черен пипер или бахар може да ги извадите.
- Ястие за топене с хубав хляб.
Във втората рецепта участват бутчетата и крилцата,че даже и малко от гърдите което си бях оставила..Приготвих ги на следващия ден за обяд.
Пиле с лимон и розмарин
пилешко месо на порции
един лимон
розмарин - около супена лъжица
зехтин - две супени лъжици
сол
- Пилешкото месо хубаво го натрих със сол,розмарин и лимон,като лимона го обелих и хубаво намачках целия.
- Така подготвено,месото отиде в хладилника покрито с найлоново фолио за няколко часа (добре е да стои така минимум два часа)
- В тава разпределих месото.Около него сложих предварително посолени нарязани картофи,глава чесън разрязана на половина и поръсих с течността,която се беше получила при пилето.Поръсих с малко зехтин отгоре и пекох на 200 градуса.Дори накрая за десетина минути пуснах грила за да се получи препечена коричка на картофите.
- Ако не ви притесняват излишните калории,може да си оставите кожата на пилето и вместо зехтин да наредите бучки масло отгоре.
- Може да сложите още картофи или да изпечете отделно поръсени със зехтин и розмарин.Стават божествени!
Рецепта трета.
За нея най-вероятно сте се досетили,тъй като обикновено от остатъци се приготвя супа.Така е,но не е задължително.Друг път ще ви покажа,но този път наистина е супа.
Пилешка супа с много зеленчуци
пилешко месо
картоф
морков
парче целина
един пащърнак
червена и зелена чушка
начупени спагети
яйце
яйце
кисело мляко
прясно мляко
супена лъжица оцет
супена лъжица оцет
магданоз
равна лъжица брашно
равна лъжица брашно
сол
- В тенджера под налягане сварявам за половин час останалото месо с малко сол и вода като за четири порции.Аз отмервам с купички.
- Отделям месото от костите и го нарязвам или накъсвам на ситно.
- В малко олио и вода за минута две задушавам нарязани всички зеленчуци без магданоза.Слагам и вода,защото не искам да се пържат,а по бързо да се приготвят.
- Заливам с бульона,добавям още вода ако трябва.Почти винаги ми се вижда малко супата и доливам и вода.
- Прибавям начупени спагети (или фиде ако така предпочитате) и оставям докато омекнат картофите.
- Застройвам с яйце,кисело мляко,прясно мляко,оцет и малко брашно.Процедурата е смесвам всичко,взимам от рорещата супа,изравняват се температурите на застройката и супата и връщам обратно.Разбърквам и оставям до момента,в който кипне.
- Посолявам ако е необходимо.Поръсвам с нарязан магданоз и оставям настрана готовата супа поне десет минути да си постои преди да сервирам.
Още любими рецепти с пиле:
За още споделени рецепти и разказани истории,заповядайте в страничката на блога във Фейсбук където се случват много повече и истории и рецепти: