Страници

понеделник, 29 ноември 2021 г.

Палачинки с тиква

 

   От доста време си мислех да ги пробвам тези палачинки.Честно казано бях скептично настроена, защото от различни сладкиши с тиква зная, че реално тиквата не добавя някакъв вкуси понякога ми се вижда безмислено използването ѝ. Тя обаче добавя цвят.А оттук насетне си имаме нужда от цвят и почти е сигурно, че всички имате тиква наоколо или поне не е невъзможно набавянето ѝ.Затова тези палачинки заемат официално място в блога.



    Рецептата видях в един любим мой блог "Скрина на баба".Да, точно така, аз не следя само кулинарни блогове, всякакви следя.Дори тези ежедневните както си ги наричам, са ми особено интересни, дори когато в тях има теми, които са много далеч от моя живот.Та ако и вие сте така, хвърлете поглед в блога на Мария.

http://www.skrinanababa.com/pancakes/



Какво използвах аз:

100 грама тиква /може да е варена,печена,на пара/

150 ml прясно мляко

1 яйце

2 равни супени лъжици кафява захар мусковадо

3-4 препълнени супени бъжици брашно

/ в уточнения ви пиша защо не е точно количеството/

1 чаена лъжичка равна бакпулвер

1 препълнена чаена лъжичка коледни подправки

/аз си имам една такава смес от канела,кардамон,инд.орехче, джиджифил... може да си направите своя, но не се ограничавайте само с канелата/


олио, тиган



Уточнения:

трябва да получите гъста смес като за американски палачинки.Предвид на това, че тиквата ви може да е по-водна, яйцето с различна големина, слагайте брашното на части.Ако ви стане прекалено гъста, разредете с малко вода.

причината да държа толкова много на точно този вид захар е, че тиквата може и да не придава вкус, но една част от великолепния вкус на тези палачинки идва от леко прегорелия вкус именно на тази захар.

какъвто и тиган да използвате, не използвайте масло за намазване, по добре олио,като имайте предвид, че буквално няколко капки ви трябват за да намажете тигана.Ако все пак дърите на масло, капвайте и олио към него, защото то иначе загаря а това не е особено приятно.Този съвет ви го давам всеки път между другото като правим палачинки.

следвайки рецептата приготвих палачинките с прясно мляко, но следващия ще пробвам с кисело, защото откакто правя палачинки с кисело мляко /вижте рецептата за марудници/, някак повече ми харесват така.Но аз уважавам рецептите на всички и първия път винаги ги следвам в основната им част.



След направените уточнея пристъпваме към приготвянето:

  • Пасирате тиквата с прясното мляко, прибавяте яйцето и разбивате.
  • Следва захарта, брашното, бакпулвера и подправките.
  • Получената гъста смес оставете да си опчине докато си приготвите тигана.
  • Тигана през цялото време трябва да не е нагрят силно.
  • Капвате две три капки олио,разнасяте и с черпак си изливате количество за палачинка.
  • С дъното на черпака или с лъжица разнасяте да получите хубав кръг.
  • Когато започнат да се появяват балончета обръщате.
  • Не се притеснявайте, че едната ви страна изглежда по-прегоряла, това не пречи на вкуса, даже обратно.
  • Палачинките на мен лично ми харесаха повече като се охладиха, тогава най-силно се усещаха ароматите, но това оставям на вас да си го решите.




вторник, 23 ноември 2021 г.

Ябълкови бухтички

 

    Не бях пържила нищо от месеци.Аз поначало не пържа, защото винаги се съобразявам с дегустаторите си, на които не е препоръчително да консумират пържено.Само че този път поради едни такива мои си причини, реших да си направя бухтички и то пържени и то с ябълки и то с много ванилия и лимонови корички.Отхапваш аромат, това се получи.




Какво е необходимо:


едно яйце

половин чаена лъжичка сол

две супени лъжици захар / московадо при мен,/

125 ml кисело мляко

три супени лъжици олио

една ябълка нарязана на много малки парченца

 240 грама брашно (имайте под ръка още една лъжица)

чаена лъжичка бакпулвер

много ванилия / аз използвам бурбонска ванилена захар/

лимонови/портокалови корички - най-малко една супена лъжица


олио за пържене

клистална захар и канела



Смесвате всичко в тази последователност, в която съм ви подредила продуктите.

Има една тънкост, ако сте рещили да настържете ябълката, нека е на едро и изстискайте течността от плода.

Разбърквате много гъсто тесто, такова че да може да го оформяте с ръце.

Уточнение: първо сложете около 230 грама от брашното и ако прецените, че ви е достатъчно не слагайте останалото.Това уточнение го правя както заради ябълките (може вашите да са по-малки или по-големи), така и заради киселото мляко.Ако е по-течно ще ви трябва всичкото брашно, че даже и още малко и обратно.

В купа или голяма чиния си смесвате кристална захар и канела.

Загрявате олио.

Откъсвате парче от тестото и си оформяте бухтичка.Не я правете прекалено голяма, защото няма да се изпържи добре.Може и да разточите и да си нарежете тестото.

Пускате в горещата мазнина и изпържвате.Щом станат златисти, обръщате.

Готовите бухтички веднага слагате в захарнокалената смес и овалвате.Изтупвате и нареждате в чиния за сервиране.

Съвет: Опитайте първите една или две бухтички, разчупете ги и вижте как са се изпържили.Това ще ви подскаже дали ви е правилна големината.



понеделник, 22 ноември 2021 г.

Киш с броколи и бутер тесто

 

    Настоящата рецепта е нещо като вариант на моя киш с праз, който е просто великолепен.Ако не сте опитали още, опитайте и него.Рецептата е както винаги на познатото място: https://svetlalola.blogspot.com/2020/12/blog-post.html

    



Какво използвах аз:


Всичко зависи колко и какви сирена обичате.

Може да импровизирате и във вида и в количествата, според това колко са солени.


половин глава свежо броколи нарязано на ситно

пушено сирене - около 100 грама

топено сирене / тип " Филаделфия"/ - 2-3 супени лъжици

гауда нарязана на кубчета - около 100 грама

две яйца


бутер тесто - бутер тестото го съобразявате според тавичката си

/ 200 грама използвам за тавичка с диаметър 23 см/


ако обичате синьо сирене, натрошете си и от него, защото броколите са родени да бъдат съчетавани със синьо сирене



  • Взимате си тавичката, в която ще печете киша и според нея си отрязвате парче от бутер тестото.
  • В моя случай киша стана по-висок, защото използвах по-тясна и по-висока, но за рецептата ви посочвам продукти и тесто за тавичка с диаметър 23 см
  • Слагате си хартия за печене, върху нея разполагате тестото и тогава прехвърляте в тавичката и оформяте бордовете.
  • Ако не ви пречи и дори обичате броколите да са хрупкави като мен, използвайте ги сурови, ако ли не, бланширйте предварително и тогава нарежете на ситно като много добре попийте излишната вода.
  • Смесвате си нарязано на ситно (или настъргано) пушено сирене, гаудата, яйцата, топеното сирене, броколите също нарязани на малки парченца
  • В загрята на 200 градуса слагате тавичката с бутер тестото, което сте надупчили с вилица и печете докато започне да става златисто (започне да става, а не вече да е станало)
  • Изсипвате сместа със сирената и допичате докато стегне.
  • За разлика от киша с праз, тук не поръсвам с кашкавал, но ако искате, направете го.


неделя, 14 ноември 2021 г.

Чеснови пияни гъбки за мезе и не само


   На мен гъбите никога не са ми достатъчни когато започна да си пълня торбичката в магазина.Слагам и слагам и чак в къщи малко се стряскам, че съм прекалила.Най-хубавото на излишните гъби е, че могат да се използват за едни от най-вкусните супи, а в супата количеството е от малко до много.Затова потреса от купеното количество бързо ми минава.

   Двете ми най-любими гъбени супи са тези и не е нужно да имате излишни гъби за да си ги направите, както аз правя особено през зимата:




 

   Тази рецепта е за тези от вас или нас, защото съм в тази група, които обичат тръпчивия и леко горчив вкус на вино.Ако имате съмнения дали обичате или не, намалете количеството вино и ще имате основно чеснови гъбки.

   Ако искате да изглеждат по ефектно в чинията вземете си малки гъбки с еднаква големина.Ако няма да ги носите на изложба обаче, използвайте всякакви размери, които ще нарежете на половинки или четвъртинки.




Какво използвах за около две порции:

гъби - 250 грама
масло - пълна супена лъжица
олио - една супена лъжица
счукан чесън - равна супена лъжица
бяло вино - половин чаена чаша
магданоз
сол и черен пипер

Това си е тежко ястие, затова не трябва да се прекалява с него.Но е вкусно и преяждането си е на лична отговорност.Аз прекалих, признавам си.

За протокола само да отбележа, че от опитване, за малко да не останат гъби за снимки, затова са толкова малко, но вие сте се досетили вече, че 250 грама са доста повече от тези в тиганчето ми.

  • Загрявате тигана, но не прекалено силно.Средна степен.Не искаме нищо да прегори.
  • Пускате маслото и олиото, което няма да позволи на маслото да изгори.
  • Малко преди да се разтопи маслото слагате гъбките.За по лесно, не ги обръщайте, ами ги търкаляйте в тигана като го разклащате.
  • Когато се запържат пускате счукания чесън, разбърквате и заливате с бялото вино.Внимавайте, защото пръска!
  • Когато омекнат и се изпари течността поръсвате със сол.Ако котлона ви е доста загрят, това ще отнеме само три-четири минути.
  • Поръсвате с прясно нарязан магданоз и много прясно смлян черен пипер.
  • По желание като ги сервирате може да поръсиге и с настърган кашкавал, който ще се разтопи от топлината и насладата ще е още по-голяма.

Тези гъбки може да ги направите още по-по-най като ги сервирате върху качамак.Това си заслужаваше отделна рецепта, която може да намерите тук:


сряда, 10 ноември 2021 г.

Сладкиш с орехова коричка

 

     Този десерт се получи благодарение на любезното съдействие на една нова чиния за кекс, която си купих и която исках да използвам възможно най-скоро.Поради тази причина той е печен в тясна тавичка, но може да е във всякаква.Дори си мисля, че в една по широка ще е още по интересен.


   За тези от вас, които са си помислили, че това е някакъв сложен сладкиш искам веднага да ги успокоя, че това си е един най-обикновен кекс с една много необикновена коричка, която се прави лесно.Тя има обаче един сериозен проблем и това е, че има опасност да изядете сместта за нея още преди да сте я разпределили върху кексовата смес.Защото тя е неустоимо вкусна и ароматна, прибавете и маслена и съвсем сериозно ви казвам да внимавате като облизвате лъжицата да не се разсеяте и да си гребнете и от плънката.



   Идеята за сладкиша дойде от тази рецепта http://fedorcka.blogspot.com/2020/08/blog-post_22.html

   В действителност, аз използвах само идеята за ореховата част, а кексовата смес си е моята рецепта, която използвам.Аз съм привърженик на кексовете с прясно мляко или обикновена вода, с кисело мляко нещо не са ми много по вкуса и не ми се получават така добре както тези с прясно и вода.Затова изобщо не го мислих как да бъде основната част на сладкиша.Понякога нещо обикновено върши прекрасна работа с малко разкрасяване или добавяне на нещо интересно както е в случая нашата орехова коричка.



Какво използвах:

/чашата ми е малка с вместимост 150ml/

две яйца 

една чаена чаша захар

три супени лъжици олио

една чаена чаша прясно мляко

чаена лъжичка бакпулвер

бурбонска  ванилова захар / лимонови корички

две чаени чаши брашно 

/възможно е да ви потрябва още една супена лъжица, зависи от яйцата/

щипка сол


За ореховата коричка:

една чаена чаша натрошени орехи

/не ги смилайте, а натрошете за да се усещат и изпекат, което ще добави и допълнителен аромат на печени ядки/

една перпълнена лъжица кафява захар мусковадо 

/ и нормална кафява става/

супена лъжица канела

40 грама меко масло

щипка сол





  • Разбиваме си яцата със захарта, добавяме олиото прясното мляко, ванилията и лимоновите корички (тези лимонови корички са готови купени, защото много ги харесвам, ако си правите вие не прекалявайте с количеството, осколо една пълна чаена лъжичка е достатъчна)
  • Накрая добавяме брашното с бакпулвера и щипката сол.Нарочно съм ви написала, че може да ви потрябва още малко, трябва да получите гъста смес като за кекс.Нищо необикновено и сложно.
  • В отделен съд смесете размекнато масло с кафява захар, канела, щипка сол и орехите.Хубаво размесвате и се стараете да не прекалите с опитването.
  • В тавичка сагате хартия за печене и изливате кексовата смес.С помоща на лъжица слагате на места от ореховата смес и съвсем леко натискате.
  • Тънкостта при кексовете в които има някакви добавки е по бавното печене.Ако беше обикновен кекс щях да си го засиля на 200 и да не се занимавам.Тук обаче свалих скарата на печката на най-долното място и пуснах фурната а се загрее до 180 градуса.
  • Слагате тавичката в горещата фурна и след 30 минути проверете.С шиш или нож както ви е удобно.Проверете на няколко места защото ореховата смес на места "слиза" по надолу и малко ще забави печенето.
  • Уточнение: Ореховата смес не я изливате отгоре а нареждате с лъжица по малко.Покривате почти цялата повърхност, но трябва да севижда и кексовата част, която ще се надигне малко около орехите и ще се изпече добре.


понеделник, 8 ноември 2021 г.

Редено свинско печено или печено свинско на ветрило

 

   Честно казано не мога да реша кое заглавие повече му отива на това ястие.Май най му отива "Голямата свинска вкусотия".Защото наистина стана много вкусно.И това, че най-официално влиза в блога всъщност го доказва, защото аз ястия, които не ми харесват, само за идеята да ги има тук не ги споделям.А на това си облизах пръстите, съвсем буквално, защото в един момент си дърпах парченца от тавата с пръсти.Така де, да пробвам как е.




Какво използвах аз:

един килограм свински врат цяло парче
картофи
червени и зелени чушки
лук
скилидки чесън

сос за барбекю - две супени лъжици
кетчуп - една супена лъжица
лимонов сок две супени лъжици
олио/зехтин две супени лъжици
тъй като може и да нямате от тези сосове за барбекю, може да го замените с една супена лъжица сладък червен пипер

чили на прах по желание
олио за поръсване
сол



   Както сте разбрали от продуктите, това не е просто нарязано месо със зеленчуци, а намазано с марината месо със зеленчуци.
   По желание и според това колко е мазно месото, може да сложите ленти суров бекон.Подчертавам суров, защото обработения си има сол, има си аромат и тогава ястието ще е по-различно, но пък ако обичате така, използвайте такъв.



  • Първо започваме с това, че нарязваме месото.Нарязвате го така, че да не стигате докрай.Получете нещо като ветрило.По крайния резултат си представете как трябва да е.
  • Нарязвате картофите, чушките и лука на филийки.Обелвате си скилидки чесън.
  • В една купичка смесвате соса за барбекю (червения пипер ако нямате такъв), кетчупа, лимоновия сок, олиото или зехтина, посолявате.Разбърквате тази марината и дали с четка или ръце намазвате цялото месо.Не само отгоре, но и между разрезите.Нека има навсякъде.Не е задължително да тече от марината, просто да е намазано.
  • Оставете го да си почине така известно време.Не е  необходимо да е цяла нощ, а примерно намазвате го и тогава започвате да си приготвяте зеленчуците, да включите фурната.
  • В разрезите нареждате лука, картофите, чушките.Тук там сложете и скилидките чесън.
  • Полученото ветрило може надлъжно да го завържете с канап, но аз предпочетох да нарежа още картофи и да подпра с тях месото.Друг начин е да печете в по-тясна тавичка, но ако питате мен, най добре хубаво наредете картофки от всички страни.
  • Най-отгоре поръсете с олио и покрийте добре с фолио.
  • Час и половина на 200 градуса.Открийте и проверете.Аз правя проверка като пробождам с нож и ако си минава гладко и лесно на няколко места, месото е готово.
  • Оставете без фолио, открито още 20-30 минути да се запече, но внимавайте да не прегорят зеленчуците.Същите тези зеленчуци, а и месото са направили сос, с който може да облеете всичко за да не изсъхва.
  • Спирате фурната, отваряте вратата ѝ или вадите тавичката и отново покривате с фолиото и оставяте най малко десет минути месото да си почине.Трябва да е покрито за да не изпръхва и да остане сочно.
  • Ароматни парчета месо, попили от маринатата, която ги е направила крехки, а зеленчуците и най вече лука, чесъна и чушките добавят аромат във всяка хапка.Това ще имате накрая в чиниите си.Надявам се да ви хареса колкото и на мен.