Има моменти обаче, в които напира желанието да опитаме нещо ново и различно, дори да не сме сигурни в резултата. И ето как днес при мен дойде този момент и се получиха едни разкошни кюфтенца от патладжани, които за още повече вкус цопнах в доматен сос, който обаче не е съвсем традиционен, но повярвайте става много вкусен и лек.Освен това ще ви разкажа как аз приготвям соса от домати без пържене, защото знаете имам човек, заради който внимавам с някои ястия, а и аз покрай него така съм си свикнала.
- Патладжаните са почистени, задължително обелени, нарязани на големи парчета и сварени.Точно така, аз избрах да ги сваря и намачкам.
- Много е важно да отцедите добре сварения патладжан, защото от това ще зависи колко брашно и/или галета ще използвате за спояване.Ако го отцедите добре, може и изобщо да не се наложи или ще е само една лъжица.
- Смесвам намачкания добре отцеден патладжан с две филии намокрен и отново добре изтискан хляб.
- Добавяте нарязан на ситно магданоз, настърган кашкавал, ригана, посолявате.
- Разбърквате добре сместта.
- В този момент добавяте разбито яйце, като аз ви съветвам да го разбиете отделно и да добавите първо половината и ако прецените останалата част.
- Тук е момента, в която трябва да получим гъста смес и ако патладжаните са ви добре отцедени, яйцето е достатъчно ще сложите само лъжица или две максимум брашно.Аз напоследък слагам оризово брашно (затова и го посочвам).Може да сгъстите и с галета.При мен се наложи да сложа и малко галета.Тук е момента когато действате по усет.
- Разбърквате добре.
- Оформяте топчета и ги слагате в хладилника.
- Още един момент, в който може да си помогнете, ако сместта ви е все още не много гъста и има излишна течност.Оформените кюфтенца слагате върху готварска хартия и така ги слагате в хладилника.Тя ще поеме излишна течност.
- Стоенете в хладилника е 20-30 минути, докато се подготвите за доматения сос.
- Печете върху готварска хартия за двайсетина минути на 200 градуса, ако прецените обърнете за да имат загар отвсякъде.
- Моите кюфтенца ги пекох в еър фрайър на 200градуса за 20 минути.Не се наложи обръщане.
- В тенджера изсипвате настъргани пресни домати или намачкани от консерва.Честно казано аз предпочитам консервите, защото доматите има вече обработка и соса не е така остър, а понякога смесвам и пресни и консерва.Решете си как го обичате.
- Прибавяте пресован чесън.
- Оставяте няколко минути да изври водата от доматите (особено ако са пресни) и добавяте прясното мляко.
- От време на време разбърквате и соса е винаги под капак.
- Когато течността изври посолявате и прибавяте малко захар, ако все пак ви киселее.
- Спирате котлона и чак тогава наливате зехтин.Количеството е две три супени лъжици, но пак действайте по усет, колкото ви харесва.
- Разбърквате добре да се усвои зухтина.