Не мога да си кривя душата, ястията със сос са моята слабост.Ама не онези със сто и петдесет подправки, мариновани, паприковани, всякакви таковани.Аз обичам добрите стари яхнии, в които се топи хляб.Нищо, че аз се капя по всякакъв начин с тях.И този път тичах да накисвам поредната блуза маркирана с поредната вкусна яхния, не си мислете че не стана.Даже си мисля, че по това може да разберете колко ми е харесало едно ястие, по петната от него по мен.Ужас, не е за разправяне.
Основен вдъхновител на това ястие е Магдето Колибарова от една вкусна група във Фейсбук "Готви, обичай, усмихни се", където имам щастието и удоволствието да споделям и да се вдъхновявам от другите.Честно ви казвам, имам чувството че колкото килограми сваля, само да им погледна вкусотиите и пак ги качвам.
Може би си мислите, че основната съставка в това ястие са лютивите чушки.Почти.Главните действащи лица в тази вкусотия са печените чушки и домати.Точно така, не само чушките ами и доматите са печени.Ако съм ви отказала в този момент да продължите да четете рецептата, искам да ви върна с това, че е наистина много, ама много вкусно, но и ще си изпечете повече и с тях ще си направите още вкусотии, като салата или като мен още едно ястие.Ако стигнете до края ще видите и прочетете всичко.
Какво е неоходимо:
пилешо месо - около половин килограм
( може горни или долни бутчета, може да нарежете на порции половин пиле)
две големи глави стар лук
печени чушки - две зелени и две червени
(ако нямате от едните, може само зелени или само червени)
консервни домати
(не определям количество, защото може да си направите повече, но ако искате да е само за това ястие четири-пет са достатъчни)
десетина скилидки чесън
магданоз - това е единствената подправка, но все пак не слагайте много, около супена лъжица нарязан
люти чушлета - според това колко са люти преценете колко да сложите
олио
сол
червен пипер
Който следи блога отдавна знае, че аз започвам готвените ястия по малко по-различен от другите начин, защото се налага да избягвам пърженето в повечето случаи в зависимост от хората, за които приготвям храната.Затова в началото вместо да запържвам лука до омекване и златисто, аз го заливам с малко вода и задушавам до омекване.Ако водата изври, прибавям гореща докато лука стане такъв какъв го искам.Ако използвам и други зеленчуци, прибавям ги и тях при лука.Чак когато лука и зеленчуците омекнат, тогава слагам мазнина (олио или зехтин) и довършвам ястието.
Също така, ако използвам месо почти винаги го варя предварително, отново да избегна запържването, а и става по-бързо.
- предварително съм сварила пилето.
- чушките са опечени, доматите също.Доматите пека като ги нареждам в тавичка и леко пърасвам със зехтин.Ако печете повече и искате да имате и за други ястия или салати, може да сложите скилидки чесън под някои от доматите.Казвам под, защото изгорял чесън не ви трябва.
- нарязвам лука на едро, чесъна също (ако скилидките са много големи)
- задушавам лука, чесъна до омекване, добавям нарязани люти чушлета (две приятно люти присъстваха в тази тенджера, идеята е ястието да е пикантно, не невъзможно люто, поне за мен)
- когато лука омекне поръсвам с червен пипер, добавям нарязани печените зелени и червени чушки.Поръсвам с една-две супени лъжици олио.
- заливам с бульона от месото и разбърквам
- прибавям свареното месо, печените домати.
- добавям нарязан магданоза, разбърквам и оставям на най-слаб котлон десетина минути.
- махам ястието от котлона и го оставям да си постои.Ако имате няколко часа, става още по вкусно.
Ако сте си изпекли повечко домати, може да ги направите на салата с печени чушки, магданоз,копър,чесън, зехтин,оцет и малко сол.Точно както правя салатата с печени зелени домати.
САЛАТА С ПЕЧЕНИ ЗЕЛЕНИ ДОМАТИ
Друга идея е като мен да си хапнете на обяд печени домати поръсени с още зехтин и натрошено сирене.С топъл хляб или препечена филия е просто вълшебно.Просто и вкусно.Магданоза е за красота, може и без него.
Тъй като едва ли сте купили само едно две люти чушлета за да опитате това ястие, предлагам ви останалите да си ги направите пукани и мариновани.Ще си ги хапвате с други ястия, а ако това ви е слабо и недостатъчно люто, може да си добавите допълнително.
МАРИНОВАНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА ЗА ЛЯТОТО