Страници

сряда, 11 ноември 2020 г.

Хляб с кефир

 

Имаме си нов член в хлебното семейство.Много мек и много ароматен.

А споменах ли, че не се меси,а само разбърква?




Какво ви е необходимо:

230 ml топла вода
120 ml кефир
чаена лъжичка суха мая или 15 грама прясна
равна чаена лъжичка сол
чаена лъжичка с връх захар
460 грама брашно
(имайте още под ръка за оформянето)

супена лъжица масло за намазване преди печене


  • В купа смесвате топлата вода и кефира, който е добре да не е изваден от хладилника, а да е на стайна температура.Ако обаче ви е в хладилника, един трик: водата да ви е гореща и като я смесите със студения кефир ще получите топла смес.Уверете се все пак, че е топла, а не е изстинала от кефира или пък прекалено гореща, ако сте прекалили със стоплянето на водата.
  • Прибавяте маята, захарта.
  • Изсипвате брашното и посолявате.
  • Разбърквате добре до получаването на лепкаво тесто.
  • Слагате една кърпа отгоре и оставяте на топло да си удвои обема.
  • На добре набрашнен плот изсипвате тестото.
  • Не го месите, а първо го сплесквате и после започвате да го сгъвате като кърпичка.Направете това два пъти като всеки път си набрашнявате ръцете да не ви лепне.
  • Накрая с брашнени длани оформяте топка, която слагате върху хартия за печене в тавичка.
  • Намазвате хубаво и навсякъде с меко масло преди печене!
  • С остър нож си правите някакви резки отгоре и слагате в загрята на 220 фурна за около десет минути.После намалявате на 190 градуса и допичате до суха клечка или нож.
  • Хлебчето в началото има твърда коричка, но вие веднага го напръсквате с вода (не го заливате, а с пръсти го напръсквате само) и веднага завивате с кърпа.Имайте предвид, че е мазно и не завивайте плътно с най-хубавата си кърпа.
  • Добре е да го извадите от тавичката и да го сложите на скара за да изстива равномерно.
  • След тези процедури коричката ще омекне, но за този хляб така е добре.
  • Аз малко избързах както винаги и го разрязах още топло, затова и малко ми се смачка филията, но честно казано аз никога не мога да чакам един хляб да изстине.Но с този аромат, не знам как може да се чака.



За още рецепти за вкусни и лесни, подчертавам че при мен сложни хлябове няма, последвайте линка ХЛЯБОВЕ И ХЛЕБЧЕТА от съдържанието на блога.





Няма коментари:

Публикуване на коментар