Има два вълшебни аромата, които нямам нищо против да ми ароматизират къщата.Тази на препечено брашно и препечени грис и захар.
Препеченото брашно обаче е част от други рецепти.В настоящата ще се упояваме от тази на препечения грис.
Има различни варианти на грис халвата и предполагам всеки от вас си застава зад неговия и не мърда от там.Затова няма да възразявате,че аз обичам този и само този.Не слагам никакви никакви подобрители,овкусители,ароматизатори и украси.Тази на снимката е само за снимката, никога не слагам ядки или нещо подобно.
Една тава с чист и натурален вкус и аромат и една лъжица в ръката ви.
Моята грис халва като изключим позирането за снимки изглежда винаги така:
Какво използвам аз:
мерителната чаша е една и съща
две чаени чаши пшеничен грис
половин чаена чаша олио
две чаени чаши захар
(може и с кафява,ако ви е сладко намалете на чаша и половина)
три чаени чаши вода
една чаена чаша прясно мляко
- В тенджера (не и тиган, трябва ви по-дълбок съд) изсипвате олиото и гриса.На среден котлон бъркате с дървена лъжица докато гриса се запече и стане златисто кафяв.В началото ще си мислите,че това никога няма да стане, но веднъж загрее ли добре дъното на тенджерата и става.Бъркате за да може да се препича равномерно.Внимавайте, защото има един момент в който всичко се забързва и може да изгорите гриса.
- В същото време стопляте смесени водата и млякото.Не да завира, просто топли.
- Когато гриса е готов добавяте захарта и разбърквате.Изключете котлона или махнете тенджерата от него.
- После много ама много внимателно прибавяте течността.Още в първата секунда ще разберете, защо въпреки че има по голяма повърхност един тиган и би станало по-бързо в него, е по добре да ползвате тенджера.Защото се започва едно врене, кипене, бълбукане, като вещерска отвара.
- Наливате бавно и бъркате.Ако ви е трудно двете неща едвомременно, наливате малко течност, оставяте съда с водата и млякото и разбърквате.И пак така.
- И разбърквате всичкото много добре да няма бучки.Получавате гъста каша, която изливате в тавичка или в каквото си искате и оставяте да се охлади.После си режете и лапате.А най-добре е просто с вилица или лъжица да придърпате тавата и толкова.
Няма коментари:
Публикуване на коментар