Страници

събота, 28 март 2020 г.

Кюфтета по чирпански


Нямаше да ви разкажа тази позната на всички рецепта, ако не я правех малко по-различно от оригиналните.
В моето ястие кюфтетата, които са по скоро кюфтенца не се пържат а се сваряват при готвенето на самото ястие.


  Едно ястие с традиционни продукти и вкус за всеки вкус!




Какво е необходимо:
/това при мен е за четири-пет порции порции,зависи от това колко течно ще го направите/

мляно месо - половин килограм
малка филия хляб
малко яйце
кафяна лъжичка кимион
брашно

зелена чушка
червена чушка
/ през лятото пресни, през зимата си имам замразени на парчета/
глава лук
три-четири картофа
морков
домат / или домат от консерва/

олио,сол,червен пипер

магданоз


  • Смесвате мляното месо с накиснат във вода хляб, яйцето ( може да го разбиете отделно и да сложите колкото прецените от него, ако ви стане много мека каймата), кимиона.Сол, ако ви е безсолно.С една дума правите си така месото както си обичате кюфтета.
  • Правите кюфтенца (нека са по-скоро малки и много, отколкото големи, за да сте сигурни че ще се сготвят добре), овалвате ги в брашно (изтупвате да няма излишно) и слагате в хладилника да стегнат.
  • Нарязвате лука на ситно, нарязвате си чушките, моркова и картофите.Картофите да не са много големи, обикновено ги правя колкото са големи кюфтенцата.
  • В олио и малко вода задушаваме лука, като омекне прибавяме чушките, моркова и картофите.
  • Добавяме нарязан домат /или намачкан от консерва/, червен пипер и разбъркваме.
  • Заливаме с вода според порциите и това колко искате да ви е течен соса.Посоляваме.
  • Когато започне да къкри ( каква готина дума е това,нали?) ястието пускаме кюфтенцата вътре.
  • Това, че са с брашно ще сгъсти ястието при готвене.
  • Още докато се готви поръсвате с нарязан магданоз за да си пусне аромата.
  • Ястието е готово когато омекнат картофите.Ако кюфтенцата са ви малки и те са са готови по същото време.
  • Ако прецените сгъстете с брашно.
  • Ако обичате и свежия вкус на магданоза поръсете с още, но не прекалявайте.
  • Един от задължителните моменти при това ястие е, че се сервира топло и с люти чушлета.Разбира се, който обича и може да ги хапва.
  • В къщи ако има повече сос и е течно, адем и с лъжица 
В Кюфтетата по чирпански в соса не се слагат други подправки, освен магданоз.Подправките от кюфтенцата овкусяват и самото ястие, а магданоза е свежия елемент тук.
Надявам се да ви харесат моите кюфтенца, от които слагам повечко в порцията.




Няма коментари:

Публикуване на коментар