Честно казано предвид продуктите на маринатата не очаквах, че ще ми хареса, защото си е меко казано странна, но резултата е страхотен.
Какво използвам:
Свинско месо, обикновено плешка
Марината:
равни количества соев сос, барбекю сос, кетчуп
лют пипер на вкус или пропускам
Олио
Зеленчуци:
лук (задължително), чушки, гъби, моркови, тиквичка, зеле понякога
И за да е всичко наистина странно, накрая поръсвам със сос Терияки като това е по-желание, но добавя още вкус и сладост
Това ястие изисква месото да построи известно време в марината.Досега се е случвало да стои и два дена и два часа.
Месото е нарязано на хапки и добре разбъркано със соев сос, барбекю сос и кетчуп.Като се замислите и трите продукта дават различно овкусяване и затова заедно са такава добра комбинация...солено, сладко, кисело.Преценете количествата им така, че месото да е добре разбъркано и покрито с маринатата
В тиган поръсваме олио.Не много, участието на олиото е повече да не загори месото отколкото да го пържи
Загряваме, изсипваме месото и слагаме капак.Капакът е задължителна част от рецептата, защото пръска.
Ако искате ястието да е пикантно или люто, поръсете с лют пипер колкото прецените
Когато месото започне да цвърчи набързо го разбъквам.Пека не само до готовност, но и докато се карамелизира месото от маринатата.Когато започне да лепне по тигана и да се образува аламелизирана коричка, готово е.
Тогава прибавям нарязани на тънки полумесеци лук, моркови и тиквичка на лентички и чушки пак така.Разбърквам и пак слагам капака.
Лукът пуска малко течност, точно колкото да не загаря повече и в същото време да се сготвят зеленчуците. По някое време прибавям и гъбите.Ако искате да са по хрупкави зеленчуците махнете капака за да се изпари по-бързо течността.
Това, че слагам зеленчуците когато месото е вече готово е защото ги обичам хрупкави.Ако обаче вие искате да са сготвени повече, добавете ги по средата на пърженето на месото.
Спирам котлона и накрая поръсвам със соса Терияки, аз го обичам и си слагам повечко.Той добавя още сладост и вкус.но тази част е по желание.
Яде се е и горещо и студено, обикновено направо от тигана.