Обичате ли лаваш? А спанак? А сирене? А мен? Тогава много ще ви хареса тази рецепта, защото на всичкото отгоре става бързо, а ако като мен го изпечете в Еър фрайър тогава ще имате най-бързата закуска-тире-вечеря-тире-храна на света.
Идеята взех от Ирина Иванова, от кулинарната група " Готви, обичай, усмихни се" и тази рецепта директно отива в графата ми "Ще се повтаря" дори в други импровизации
Какво използвах аз:
когато отбележа по този начин изброяването на продуктите в една рецепта, това означава, че може да се импровизира според желанието, вкуса и според хората, които ще храните...С една дума от един до сто и един.А аз ви давам само насоки.
два лаваша
(само и единствено, защото толкова се събраха в кошницата на фраъйра)
спанак - около стотина грама
сирене - около стотина грама
(разбирате, че "около" ви дава възможност да сложите колкото обичате, като сиренето зависи и колко е солено)
две супени лъжици майонеза смесени с две супени лъжици кисело мляко
(т.е. на всеки един лаваш, защото вие може да сложите и един и много е необходима точно една супена лъжица майонеза смесена с една супена лъжица кисело мляко)
две яйца
три супени лъжици кисело мляко
кашкавал
- Ако това беше тайна вещерска рецепта щях да ви напиша, че тайната съставка тук е майонезата.Майонезата придава...ами вкус придава, една пикантност, която може би за добро или лошо доста "отваря" апетита.Затова и реших да я разредя с кисело мляко.
- И тук и при заливката използвайте гъсто кисело мляко, т.е. ако ви е отворена кофичката с мляко и се е образувала суроватка, махнете я.Тази смес ще направи лаваша мек и сочен, но все пак не искаме да стане на каша.
- Намазваме лаваша със една лъжица майонеза и една лъжица кисело мляко, смесени разбира се.Мажете от край до край.
- Ако използвате бейби спанак или просто крекъх, нарежето или го накъсайте отгоре.Само ако е по-стар и жилав може да го минете в горещ тиган да се отпусне или просто го нарежете по-ситно.
- Поръсваме с натрошено сирене.Сложете колкото искате и внимавайте, ако ви е много солено.
- Завиваме лаваша на руло и нарязнаме на парчета.Дебелината е около 3-4см. като ако печете в тавичка, нека са по-ниски от ръба ѝ.
- Нареждаме плътно рулцата.Според тавичката ви (или фрайъра) ще зависи колко лаваша ще използвате.При мен бяха точно два.
- Аз пекох във фрайър и първоначално сложих хартия за печене в друга тавичка, наредих рулцата и прехвърлих в кошницата.В моя фрайър има скара и аз сложих всичко на нея.
- Приготвяме заливка от две яйца и три супени лъжици гъсто кисело мляко.Нека сместта е гъста, а не рядка.Заливаме с лъжица отгоре.Важно е всичко отгоре да е покрито с яйчената смес.Тази заливка, както и кашкавала ще свържат отделните парченца.
- Поръсваме с настърган кашкавал.Тук няма да ви ограничавам.
- Пекох на еър фраър на 200 градуса (аз всичко пека там на толкова) за 12-15 минути.Ориентирах се се по заливката да е стегнала и кашкавала запечен.Ако печете във фурна включете си вентилатора и пак така на 200 градуса докато се запече.