С пролетните супи и чорби може всякак да се импровизира.Буквално всяка една може да си я направите различна като добавите или не добавяте нещо.Ако искате богата супа, слагате всичко, ако искате семпла но вкусна, не слагате много продукти, като оставяте вкуса на зеленията да преобладава.Ето така се получи и тази чорбичка.Много семпла, но с много наситен вкус на копривата и аромата на джоджена, който за мен е най-пролетния аромат.
Какво използвах:
коприва
/количеството на копривата е колкото ви харесва, колкото е повече толкова по наситено копривен вкус ще има чорбицата/
морков
домат от консерва
сушена червена чушка
препълнена чаена лъжичка сух джоджен
чаена лъжичка сладък червен пипер
половин чаена чаша булгур
зехтин
сол
както копривата, така и водата за порциите зависи дали искате по-течна или като мен гъста чорба, като под гъста имам предвид копривата да е много, а не че сгъстявате с брашно или нишесте
Първо накиснах половин чаена чаша булгур в чаша вода.
Копривата почистих и бланширах във вряла вода.Прехвърлих я в студена, прецедих и нарязах на ситно.
Тази чорба е много семпла и въпреки това доста вкусна.
Нарязах морковите на малки кубчета и ги задуших в малко вода и зехтин.
Прибавих доматите, нарязаната сушена чушка, червения пипер и джоджена.
Разбърках добре и прибавих булгура.
Залях с вода според порциите, като имайте предвид че булгура поема още вода.
Прибавих и копривата и оставих на слаб котлон десетина минути.
Готовата чорба оставям да постои известно време, става още по-вкусна.
Сервирам като поръсвам малко зехтин във всяка порция.
По желание може да си натрошите сварено яйце или сирене.