ТАЗИ РЕЦЕПТА Е ПОДХОДЯЩА И ЗА ХЛЕБОПЕКАРНА!
Количествата на продуктите съм взела от книжката ми с рецепти за хлебопекарната, затова козунака може да се направи по два начина:
- в хлебопекарна изцяло
- замесване в хлебопекарна и довършване във фурната
С това тесто можете да правите не само козунаци в най-различни форми, ами и кифлички, възелчета, ролца с плънка и без.
Първият:
И ето как в ден пореден от голямото чакане света да оздравее реших да правя козунак.Моят първи козунак, в който взимам по-активно участие, защото досега участието ми е било или да отида до магазина или да сложа посочените продукти в хлебопекарната и да натисна копчето.
Този път обаче реших да се включа и след като пекарната ми замеси тестото, аз го оформих и изпекох във фурната.Не ми се получи перфектен на вид, но като за първи път си го харесвам.
Тавичката ми е с диаметър 22 см
Продукти по реда на използване:
60ml топло прясно мляко
четвърт кубче прясна мая/ една пълна чаена лъжичка суха
супена лъжица захар
три яйца
100 грама масло
три супени лъжици захар
/ аз не исках да е много сладък, но ако обичате сладко увеличете/
/ аз не исках да е много сладък, но ако обичате сладко увеличете/
430 грама брашно
щипка сол
ванилия и/или настъргана лимонова кора
супена лъжица разтопено масло
две супени лъжици прясно мляко
захар да поръсване
За замесването на тестото използвах хлебопекарната, но ако нямате или не ви се занимава с нея, използвайте ръцете си.В хлебопекарната ще получите перфектен на вкус козунак, но без форма (много ясно), а в този случай добро тесто и хубав вид.
- В кошницата на пекарната сложих топлото мляко и с ръка разтворих маята, прибавих захарта и оставих на топло да се активира.
- Прибавих яйцата и маслото, което леко размекнах и нарязах на кубчета.
- В брашното сложих щипка сол, бурбонска ванилена захар (може само ванилия), лимонови корички
- Пуснах на програма за тесто и постепеннно добавях брашното.
- Ако искате козунака да се приготви изцяло в пекарната, включете програма с печене, при мен за козунак е програма за сладък хляб.
- Наблюдавайте месенето в началото и преценете дали няма да ви трябва още малко брашно, но и в същото време затова съветвам да слагате на части, защото може и да не трябва всичкото.
- Затворих капака на машината и я оставих да си работи.
- След около час и половина тестото беше бухнало до ръба на кошничката.
- Прехвърлих на плота, притиснах леко и го намазах с разтопено масло.Тъй като тестото беше много меко това ми позволи да мога да го разделя на три топки.
- Всяка топка разтеглих и усуках, а после сплетох на плитка и завъртяна я сложих в тавичка покрита с хартия за печене.Допълнение: Следващите козунаци приготвях в правоъгълни тавички и правех само плитки.
- Тестото ми беше меко както казах и докато втасваше в тавата плитката ми се поизгуби.Затова вие си го нагласете както си харесвате.
- Втасва около 40 минути, като бях сложила тавичката до парното.
- Отгоре намазах с прясно мляко (на стайна температура) и поръсих обилно със захар.
- Фурната загрях на 200 градуса без вентилатор.
- Печенето беше 10 минути на 200 градуса без вентилатор и 30 минути на 180 градуса отново без вентилатор.При печене в правоъгълни тавички времето може да е различно.Освен това понякога го разделям на два малки козунака.
- Когато намалих фурната покрих с хартия за печене.
- Готовия козунак изглежда като прегорял, но вкъщност коричката беше тънка, а кафеникавия загар е от карамелизираната захар.
- Не можех да повярвам, че от някакви си 430 грама брашно козунака изпълни цялата тавичка и крайния резултат беше супер въздушен и пухкав.
- Когато правя козунака в правоъгълни тавички сплетен само на плитка, козунаха ставаше и на конци.
- И един съвет, козунак не се реже, той се чупи
Супер се получи. За първи път правя козунак и стана страхотен. Благодаря за подробната рецепта. ��
ОтговорИзтриванеАз благодаря :)
ИзтриванеОказа се една много сполучлива рецепта, щом на всички ни се полуват такива красиви и вкусни козунаци :)