Страници

вторник, 30 януари 2018 г.

Мариновани пилешки късчета с чуден сметанов сос



    Това е една от най-вкусните рецепти за приготвяне на пилешко месо, които съм правила.Ако има начин да ви я сготвя и изпратя бих го направила, защото така не съм сигурна, че мога да ви убедя напълно.Разбира се всичко е въпрос на вкус, но ако сте приготвяли други мои ястия, горе-долу знаете моя.
     За съжаление по някаква необяснима за мен причина,това ястие не излиза добре на снимка.А би трябвало, защото е толкова цветно и слънчево.Така че, приемете и ми се доверете, че въпреки вида си е много вкусно.
   Свежест от лимона, сладко-трапчив вкус от лука и чушките и леко кисело от сметаната, а някъде в хапката ще усетите и лекия аромат на чубрицата.Веднъж опитах да го направя с мащерка...Ами не се получи.Има ли пиле, то си иска чубричка.


Какво е необходимо за 2 порции с допълнително:

пилешко месо на късчета (използвам гърди/филе) - 250 грама
червена чушка
зелена чушка
голяма глава стар лук
две големи скилидки чесън
зехтин - 2 супени лъжици
червен пипер - една чаена лъжичка
чубрица - една препълнена чаена лъжичка много фино стрита
сол - една чаена лъжичка
сока на половин лимон
заквасена сметана - 2-3 супени лъжици (според соса,който се получи)




  • Нарязвате всички продукти слагате ги в купа (а може и директно в съда,в който ще печете),обърквате добре с подправките,зехтина и лимоновия сок.
  • Покривате с найлоново фолио и оставяте час и повече в хладилника.Фолиото е задължително,защото не е добре в хладилника да стои открито сурово месо.
  • Слагате в съд за печене,заливате с вода (трябва да е наполовина на продуктите,дори и повече).
  • Печете на 200 градуса до готовност на месото и омекване на лука.
  • В този момент ястието е страхотно,но за още по богат вкус добавям заквасена сметана,разбърквам и оставям в изключена фурна още десетина минути.
Може да се приготви и в тиган/тенджера,като заквасената сметана я добавете на изключен котлон.
Пилешкото може да се сервира върху ориз (пробвала съм върху басмати) и върху кус-кус (не пастата,а истинския кус-кус).
Хубаво е да има сос,затова по-добре да сложите повече вода,отколкото да се изпари.

Задължително си капнете още няколко капки пресен лимонов сок отгоре и се обадете да кажете дали ви е харесала рецептата.




Няма коментари:

Публикуване на коментар