Мдааа, което си е добро заслужава споменаване, а което е феноменално трябва да присъства в заглавието, в историята, изобщо всякак трябва да се знае.
Идеята за прясното мляко научих от Любомира Димова, приятелче споделящо кулинарни идеи и рецепти.Това е нейната рецепта, която е много по-богата от моята, но основната част е прясното мляко:
https://ishtipkaliubov.com/2023/06/14/lazania-s-priasno-mliako/
Използването само на прясно мляко вместо сос Бешамел е супер гениално, защото освен че е лесно, опростява цялото приготвяне, но и прави лазанята много по-лека и удивително сочна.
Какво използвах аз:
200 грама мляно месо
(телешка или смес, понякога пуешка)
консерва нарязани домати
три скилидки чесън
250 грама пресни кори за лазаня
(пресни, колко да са пресни, имам предвид че са меки и свежи; отбелязвам количеството което използвах при приготвянето на рецептата, когато използвам сухи кори е според тавичката)
сол
олио ( може зехтин за готвене)
прясно мляко - при обясненията в приготвянето ще разберете защо не посочвам точно количество
настърган кашкавал
- Разбърквам суровото мляно месо с половин чаша вода за да може при пърженето да стане на трохи
- В малко олио слагам каймата и я запържвам, което не е точно пържене с цялата тази течност вътре.
- Когато побелее заливам с консервата домати.Изплаквам консервата с вода, като количеството е повече от половината.Идеята е да имаме по-течен сос и в същото време докато част от тази вода се изпарява, доматите ще се готвят
- Прибавям нарязани или пресовани скилидки чесън
- Оставям соса да ври на най-слаб котлон поне 20 минути, като ако намалее много течността добавям още гореща вода.
- На дъното на тавичка слагам малко от соса
- Редя кори да покрият дъното
- Върху корите слагам от соса и заливам с един черпак прясно мляко.Заливайте бавно за да не разместите соса.
- И така редя докато свършат продуктите.
- Най-отгоре ми е намазана кората със сос, не е суха
- В този момент преценявам колко още прясно мляко да сложа.Млякото трябва да е почти ди ръба на последните кори.Притискайки трябва да избие отгоре.
- Покрийте с фолио за да може да се задуши добре
- По време на печенето поне аз, проверявам дали горната кора не се е оказала "на сухо" и притискам с лъжица
- Лазанята е готова тогава когато пробода с нож и той влиза като в масло и се вижда, че млякото е усвоено нацяло
- Чак накрая поръсвам обилно с настърган кашкавал и запичам отново за няколко минути
- Съвет: по-добре да се пече по-дълго на по-слаба температура, при мене 190 градуса без вентилатор поне 30-40 минути.
- Оставяте лазанята да си почине, нека "да дръпне" и стегне още
- Яде се топла, но не и вряла