Страници
понеделник, 28 февруари 2022 г.
Караджов камък
неделя, 27 февруари 2022 г.
Сливенски милинки
В повечето рецепти търсим домашното, оня не винаги фотогеничен вид, но винаги с определен очакван вкус.Но има рецепти, в които търсим нещо, което сме опитвали навън и търсим начин да го възпроизведем у нас.Тези милинки са точно такава рецепта, исках да получа онези прекрасни милинки, с които си мажех ръцете и посипвах дрехите с пудра захар по улиците.Е, мисля че се получиха. Дори им намерих стара амбалажна хартия за презентация за да ги направя съвсем автентични.
Рецептата на Йоли: СЛИВЕНСКИ МИЛИНКИ , която промених малко, но ми помогна много да започна отнякъде.
Какво е необходимо:
200 ml вода
5 грама суха мая
равна супена лъжица захар
четири супени лъжици олио
равна супена лъжица сол
350 грама брашно
30 грама разтопено масло
30 грама стопено масло / не се слага в тестото/
За крема, с който се намазват суровите милинки:
80 грама размекнато масло / като крем трябва да е, не разтопено напълно/
5 чаени препълнени лъжици брашно
5 чаени лъжици вода
равна чаена лъжичка сол
половин разбито яйце за намазване
тавичката ми е с размери 25 см
- В купа изсипах брашното.Направих кладенче, в което излях водата (леко топла), олиото, захарта, маята.
- Разбърках и тогава добавих солта и маслото.
- Замесих меко тесто и като казвам замесване, просто оформете топка тесто без допълнително блъскане и мачкане.
- Оставих на топло да втаса докато удвои обема си.Под топло имам предвид да ги сложите във фурната без да сте я загрявали само с включена светлина или най-много на 20 градуса и после задължително изключена.Или просто топла стая.
- През това време си пригответе крема, с който ще намажем суровите милинки и който прави милинките истински милинки.
- Смесвате мекото масло с брашното и водата, посолявате и разбърквате наистина много добре.Трябва да получите буквално гъст крем ( ако сте разтопили маслото повече след като смесите всичко сложете за няколко минути в хладилника).Вижте снимката как изглежда намазан.
- Тестото ви е втасало, пристъпвате към оформяне.Взимате от тестото и оформяте малки топчета с големина около 2,5- 3см , т.е. горе долу колкото малки орехи или големи лешници.Сравненията оставям на вас.
- Правите топче и го потапяте в онези 30 грама масло, което сте разтопили.Не ги накисвайте и потапяйе цели, ами топвате и вадите.След първите две-три ръцете ви вече ще са мазни и ще помагат.
- Нареждате топчетата в намаслена тавичка (използвайте от същото масло, в което топите топчетата за намазване на тавата).Топчетата трябва да са едно до друго, като оставете място между тях и тавата.(при втасването ще се изпълни)
- Отгоре внимателно разпределете масления крем.Нека покрива добре топчетата.
- Както са си така намазани оставяме отново да втасат. Нека хубаво се раздуят и изпълнят тавата ви.
- Загряваме фурната на 190 градуса
- Намазваме милинките с разбитото яйце и както и Йоли съветва направете го с ръка, а не с четка.Просто намазвате отгоре внимателно и не прекалявате с количеството.
- Печете милинките до златисто, задължително трябва да стане коричка отгоре.Времето е 35-40 минути.Зависи от това колко големи сте направили топчетата.Когато се образува златиста коричка чак тогава проверете с нож или шиш дали са изпечени.Това че ще се отделят от тавата също и знак за готовност.
- Вадите и покривате с кърпа.Само покривате колкото да не изпръхнат.
- Ядат се топли, задължително поръсени обилно с пудра захар.Както се разбрахме в началото на статията, трябва да имате пудра захар най-малкото на носа си и най-вече на блузата си.
- Това което трябва да получите е отделящи се пънчета с калпаче.
петък, 25 февруари 2022 г.
За някой е дамски каприз, за мен е любимият ми сладкиш от детството с ягодово сладко и бити белтъци
- сладкото ви трябва да е течно за да може да попие в блата, по тази причина когато правим ягодово сладко задължително едната доза я оставяме по течна заради сладкиша
- белтъците ви трябва да са студени
- Приготвяме кексова смес.Разбираме жълтъците със захарта, олиото, киселото мляко с амонячната сода, брашното с бакпулвера и настърганата лимонова кора.
- В продълговата тавичка/форма разтопяваме маслото и върху него изсипваме кексовата смес
- Пече се на умерена фурна, както пише в тетрадката, което означава 180 градуса
- Готовия сладкиш се изважда, а фуната се оставя с отворена врата да спадне температурата до 150 градуса
- В метална или стъклена купа се разбиват белтъците с пудрата захар и лимоновия сок
- Когато фурната е готова, намазваме обилно кекса с ягодово сладко.Отгоре нареждаме натрошените орехи
- С лъжица изсипваме белтъците и печем в намалената фурна докато се запекат.
петък, 18 февруари 2022 г.
Мъгла и чай в хижа "Добрила"
Или фотосесията на едни червени канчета.