Страници

понеделник, 13 септември 2021 г.

Фокача с маслини, чери доматчета и розмарин

 

    Аромата на маслини, зехтин, печени домати и розмарин мога да си го нося по мен като парфюм.Толкова е свеж и апетитен.





Какво е необходимо:

това е малка фокача, искаме да е плоска за да не се изгубят доматките и маслините

чашата е с вместимост 150ml


две чаши и половина брашно

супена лъжица захар 

чаена лъжичка мая

непълна чаена чаша топла вода

половин чаша зехтин

щипка сол


зехтин за поръсване след печене

чери доматчета

натурални маслини



     Правя такова малко количество, защото не обичам храната да остава за после.Обичам всичко да се изяде и ако толкова много се хареса, предпочитам да повторя, отколкото да остане.

  • В купа изсипвате брашното.
  • Правите кладенче и изливате половината чаша топла вода, слагате сухата мая и захарта.Захарта е повече от обичайното количество, което слагам в тесто, защото искам тестото да е леко сладко, тъй като ще го гарнираме с кисели черита и солени маслини.Трябва ни контраст за да е още по-вкусно.
  • Маята шупва, добавяте зехтина,поръсвате солта върху брашното и чак тогава останалата вода за да прецените как ще ви е.Знаете как става понякога с количествата брашно и вода.Затова постепенно се добавя останалата вода.
  • Разбъркате си меко и мазно тесто.Аз забърквам с шпатула за да се смеси всичко добре, особено зехтина.
  • Оставяте да си втаса на топло.Обема се удвоява.
  • В тавичка слагате хартия за печене и прехвърляте тестото.Намазнявате си със зехтин пръстите и правите дупки навсякъде.Получавате хълмисто тесто така да се каже.
  • Включвате фурната на 230 градуса.
  • Докато фурната се загрее оставяте тестото на спокойствие.
  • Когато загрее нареждате чери доматчета, маслини на които сте махнали костилките.
  • Поръсвате с розмарин.
  • Печете на тези градуси десетина минути и намалявате на 200 градуса.Образува се златиста коричка.Проверете със шиш или надигнете хартията и ако и отдолу е зачервена, фокачака е готова.
  • Фокачака е плоска и малка, затова не ѝ трябва много печене.
  • Вадите от фурната и намазвате със зехтин.Ако не обичате пропуснете, но става върховно.
  • Покрийте с кърпа и оставете да си почине.




Няма коментари:

Публикуване на коментар