- Замесвате си меко тесто по реда на изброяване на продуктите.Като казвам замесвате имам предвид да разбъркате и после с малко оформяне да получите една топка тесто, което да оставите да втасва на топличко.Ако си нямате топличко,пускате фурната на 30 или най много 50 градуса и като се стопли, изключвате и оставяте тестото вътре.
- Разтопявате маслото в купа или чиния.Този път за разлика от други месеници ви трябва да е течно, а не просто меко.
- Натрошавате си сирене.Нарочно не посочвам количество, защото зависи колко искате да си имате в хапката, зависи дали ви е солено или безсолно.Затова преценете количеството сами.
- Слагате хартия за печене в тавичка.
- Взимате парче от тестото и го топвате в разтопеното масло.Количеството е според това колко място имате за да го пораздърпате.Готовите парчета просто ще редите в тавичката затова няма значение дали са равни или не.
- Намасленото парче тесто с ръце и длани раздърпвате.Ама да не почнете да разточвате фино и да се притеснявате, ако ви се скъса.Не го мислете чак толкова.Не искаме баница, искаме плътна и мека питка.Това че го раздърпваме е само за да сложим сиренето вътре и за да я зявъртим тая питка, което пък правим за да има къде красиво да наредим лука и домата.
- Раздърпвате, поръсвате с натрошено сирете и завивате.Дори да има скъсано то ще се покрие, а това не е баница, че да ви трябват тънко разточени кори през които да виждате.Не.Раздарпвате, слагате сирене и завивате.
- Подреждате в тавичката едно след друго навитите парчета, като трява да има малко място между редовете, защото ще оставим навитата питка да втасва и тя ще изпълни празнините.
- Пускате фурната да се загрява на 200 градуса и си нарязвате домат и червен лук на парчета.По това време аз винаги си купувам черита, но черита от продълговатите, които нямат много вода и имат вкус на домат.
- Когато се понадигне питката и фурната е готова, наредете червения лук и парчетата домат между редовете.Сложете колкото си искате.Понеже ми беше за пръв път, сложих малко, но може и навсякъде между редовете да има.
- Завършването е по желание.Ако ви е останало масло, намажете го отгоре.Ако искате може да намажете и със жълтък.Може и да поръсите с мак или сусам.Това си е по желание.
- Аз намазах с масло и понеже ми остана още мъничко, с него намазах вече изпечената питка
- Печенето е около 30 минути, зависи от големината на тавичката и това колко дебели са ви се получили редовете, но на 30тата минута проверете.Това че се зачервява отгоре също ще ви насочи кога е готова.
- Изваждате, напръсквате с вода и завивате.След десетина минути извадете от тавичката, защото хартията за печене се навлажнява.Може да поставите върху скара когато я извадите.
Страници
сряда, 23 декември 2020 г.
Завъртяна питка със сирене и други екстри
Лучник-пай с бутер тесто
Този лучник - тире - пай e братовчед на най-вкусния лучник, който правя и чиято рецепта ми сподели приятел от Видин.Честно казано аз друг не правя и пак щях да си приготвя него, ако не ме беше домързяло да замеся тесто.А знаех, че в хладилника имам пакет бутер тесто, което беше крайно време да използвам.
--- > ЛУЧНИК ПО РЕЦЕПТА НА ПРИЯТЕЛ
пакет бутер тесто
пет глави лук
половин чаена чаша орехи
две супени лъжици нарязан копър
една суха червена чушка
сол и черен пипер
- Първо, ако използвате замразено бутер тесто го извадете да се отпусне докато приготвяте плънката.
- Нарязнате лука на едро и го задушавате във вода.Точно така, нека първо омекне и тогава ще го сготвим.Така пропускате едно ненужно пържене без да променяте прекрасния вкус на готвен лук.Водата обикновено е на половината на лука в съда където го задушавам.
- Когато лука омекне добавяте малко олио и разбърквате.
- Прибавяте натрошените орехи, нарязания копър, начупвате на ситно сухата чушка, посолявате и поръсвате с черен пипер.
- Разбърквате, опитвате и оставяте да се охлади.
- Взимате готварска хартия и върху нея поставяте бутер тестото, което ще използвате.Съобразете го с големината на тавичката ви и изрежете излишното.Това , което ви остане нарежете на ленти, които ще подредите върху лучника.Това разбира се не е задължително.Може да го оставите така, само основа с плънка, може да покриете изцяло с горна част както е оригиналния лучник, но не забравяйте да прободете с вилица отгоре на няколко места.
- Слагате основата в тавичка, пробождате с вилица на няколко места и запичате на 200 градуса 8-10 минути.
- Слагате плънката, хубаво я притискате по краищата и отгоре подреждате лентите бутер-тесто.
- Връщате във фурната и допичате докато стане златисто.
- Ето защо плънката ви трябва да е готова изцяло, защото печенето с нея продължава десетина минути.
- Леко охлаждате и сервирате.
- Въпреки че ястията с бутер тесто са най-вкусни топли, този лучник е хубав и студен, но честно казано не вярвам да ви остане за да разберете това.
вторник, 1 декември 2020 г.
Киш с праз и сирена
мдааааа, толкова е вкусен, колкото и звучи
Защо е киш, а не например пай или галет? Защото аз както го разбирам един киш, той трябва да има тестяна основа, но не каква да е, а маслена.Аз използвах бутер тесто.В плънката трябва да има яйца и мляко и/или сметана.Аз използвах смес от яйца и заквасена сметана.Затова смятам, че се вмествам в определението за киш по доста показатели.Но честно казано както и да го наречете, дори изобщо да не се занимавате с имена, ако обичате праз и сирене, много ще ви хареса.Сладък праз и солено сирене, как да не го обича човек.
Какво използвах:
бутер тесто - 200 грама
(този лист бутер тесто е съобразен с тавичката ми с диаметър 23 см, така че тавичката а не грамажа е по-важен тук)
средно голям стрък праз
(аз използвам всичко от един праз.Някои махат зелените листа, на мен не ми пречат особено когато са задушени)
пушено сирене - 100 грама
топено сирене - две супени лъжици (натурална "Филаделфия")
кашкавал - 200 грама
2 яйца размер L
две супени лъжици заквасена сметана
( може да замените и с готварска или с една супена лъжица прясно мляко)
- Първо задуших праза нарязан на ситно.И като казвам, че го задуших реално го сварих, защото не използвах мазнина.Все пак в сирената си има доста мазнина, както и в бутер тестото и затова реших, че самия праз няма нужда и той да бъде мазен.Така че нарязан го, сложих в тенджерата, залях с топла вода колкото само да се покрие и го оставих да омекне.Ако се изпари всичката вода, добре.Ако прецените, че праза е готов, но има вода, много добре я отцедете, че даже и попийте ако можете.Когато имате тесто с плънка, не ви трябва излишна течност.Това важи за кишове, пайове, пици дори.
- Върху хартия за печене сложих лист бутер тесто според тавичката, така че да има и бордове ( като пай) .По лесно е така, отколкото да сложите хартията в тавичката и да нацелите точното място на тестото, като имате предвид че трябва да внимавате да не се разкъса.Друго предимство е, че ако се е скъсало и начупило като го сложите върху хартията може да го оформите и да притиснете с пръсти там където има нужда от шев и кройка.С една дума , така си улеснявате живота.
- Прехвърляте хартията с тестото в тавичката, оформяте отстрани и с вилица надупчвате дъното.
- Слагате в загрята на 200 градуса с вентилатор фурна и запичате докато стане леко златисто.Това е бутер тесто, така че няма да чакате много.
- В това време смесвате праза с настъргано или нарязано на кубчета пушено сирене, настърган кашкавал ( оставете си от кашкавала за отгоре), крема сиренето, двете яйца и сметаната.Трябва да получите гъста смес, затова и ако използвате прясно мляко внимавайте сместта да не стане течна.Винаги може да добавите още едно яйце, ако прекалите със сметаната или млякото.
- Вадите запеченото тесто, притискате с лъжица така че да спадне и да се оформят бордовете добре и изсипвате плънката.Заравнявате добре и връщате във фурната.
- Печете докато стегне.Накрая поръсвате с кашкавал и печете до коричка.
- Вадите и оставяте да дръпне.Хапнете го топъл киша, но не и врял.
- Като изстине малко, се реже и по-лесно и се яде по-лесно защото е стегнал.