Страници

сряда, 23 декември 2020 г.

Завъртяна питка със сирене и други екстри


    Голям зор видях да му измисля име на това тестяно съвършенство.
Не е баница, не е пита, не е тутманик, но пък има по нещо от всяко едно от тях.



    Докато му измисля хубаво име обаче, не можех да си го държа за себе си, защото стана много вкусно.И не само вкусно, ами имаше и аромат на лято от това че използвах лук и домати.И идеята те да не са вътре в самото тесто е много добра, защото тези които не ги обичат могат да си ги махнат, но пак ще остане техния аромат.Без да е натрапчив, без да дразни.Просто вкус и свежест.




Какво използвах:

чаена чаша топло прясно мляко
чаена чаша топла вода
непълна чаена чаша олио
равна супена лъжица суха мая
равна супена лъжица захар
пет чаени чаши брашно
чаена лъжичка сол

натрошено сирене

домат/чери домати
червен лук

три-четири супени лъжици масло

мак, сусам за поръсване само по желание



  • Замесвате си меко тесто по реда на изброяване на продуктите.Като казвам замесвате имам предвид да разбъркате и после с малко оформяне да получите една топка тесто, което да оставите да втасва на топличко.Ако си нямате топличко,пускате фурната на 30 или най много 50 градуса и като се стопли, изключвате и оставяте тестото вътре.
  • Разтопявате маслото в купа или чиния.Този път за разлика от други месеници ви трябва да е течно, а не просто меко.
  • Натрошавате си сирене.Нарочно не посочвам количество, защото зависи колко искате да си имате в хапката, зависи дали ви е солено или безсолно.Затова преценете количеството сами.
  • Слагате хартия за печене в тавичка.
  • Взимате парче от тестото и го топвате в разтопеното масло.Количеството е според това колко място имате за да го пораздърпате.Готовите парчета просто ще редите в тавичката затова няма значение дали са равни или не.
  • Намасленото парче тесто с ръце и длани раздърпвате.Ама да не почнете да разточвате фино и да се притеснявате, ако ви се скъса.Не го мислете чак толкова.Не искаме баница, искаме плътна и мека питка.Това че го раздърпваме е само за да сложим сиренето вътре и за да я зявъртим тая питка, което пък правим за да има къде красиво да наредим лука и домата.
  • Раздърпвате, поръсвате с натрошено сирете и завивате.Дори да има скъсано то ще се покрие, а това не е баница, че да ви трябват тънко разточени кори през които да виждате.Не.Раздарпвате, слагате сирене и завивате.
  • Подреждате в тавичката едно след друго навитите парчета, като трява да има малко място между редовете, защото ще оставим навитата питка да втасва и тя ще изпълни празнините.
  • Пускате фурната да се загрява на 200 градуса и си нарязвате домат и червен лук на парчета.По това време аз винаги си купувам черита, но черита от продълговатите, които нямат много вода и имат вкус на домат.
  • Когато се понадигне питката и фурната е готова, наредете червения лук и парчетата домат между редовете.Сложете колкото си искате.Понеже ми беше за пръв път, сложих малко, но може и навсякъде между редовете да има.
  • Завършването е по желание.Ако ви е останало масло, намажете го отгоре.Ако искате може да намажете и със жълтък.Може и да поръсите с мак или сусам.Това си е по желание.
  • Аз намазах с масло и понеже ми остана още мъничко, с него намазах вече изпечената питка
  • Печенето е около 30 минути, зависи от големината на тавичката и това колко дебели са ви се получили редовете, но на 30тата минута проверете.Това че се зачервява отгоре също ще ви насочи кога е готова.
  • Изваждате, напръсквате с вода и завивате.След десетина минути извадете от тавичката, защото хартията за печене се навлажнява.Може да поставите върху скара когато я извадите.




Идеята за тази питка ми дойде от една рецепта на Зейна, която няма нищо общо с моята, но ми хареса да наредя домат и лук и стана наистина уникално вкусно.




Лучник-пай с бутер тесто

 

      Този лучник - тире - пай e братовчед на най-вкусния лучник, който правя и чиято рецепта ми сподели приятел от Видин.Честно казано аз друг не правя и пак щях да си приготвя него, ако не ме беше домързяло да замеся тесто.А знаех, че в хладилника имам пакет бутер тесто, което беше крайно време да използвам.

--- > ЛУЧНИК ПО РЕЦЕПТА НА ПРИЯТЕЛ


Какво използвах:

пакет бутер тесто 
пет глави лук
половин чаена чаша орехи
две супени лъжици нарязан копър
една суха червена чушка
сол и черен пипер
супена лъжица олио




     През зимата много често и почти навсякъде слагам суха червена чушка.Ами какво да ви кажа, тя прави вкуса по-богат, по-наситен и ако все още не сте си купили такива, препоръчвам.В супи, в яхнии, дори малко натрошена сушена чушка прави чудеса.Затова сложих и в този лучник-пай, затова и го описвам отделно, закото се получи колкото подобна, толкова и различна рецепта.

  • Първо, ако използвате замразено бутер тесто го извадете да се отпусне докато приготвяте плънката.
  • Нарязнате лука на едро и го задушавате във вода.Точно така, нека първо омекне и тогава ще го сготвим.Така пропускате едно ненужно пържене без да променяте прекрасния вкус на готвен лук.Водата обикновено е на половината на лука в съда където го задушавам.
  • Когато лука омекне добавяте малко олио и разбърквате.
  • Прибавяте натрошените орехи, нарязания копър, начупвате на ситно сухата чушка, посолявате и поръсвате с черен пипер.
  • Разбърквате, опитвате и оставяте да се охлади.
  • Взимате готварска хартия и върху нея поставяте бутер тестото, което ще използвате.Съобразете го с големината на тавичката ви и изрежете излишното.Това , което ви остане нарежете на ленти, които ще подредите върху лучника.Това разбира се не е задължително.Може да го оставите така, само основа с плънка, може да покриете изцяло с горна част както е оригиналния лучник, но не забравяйте да прободете с вилица отгоре на няколко места.
  • Слагате основата в тавичка, пробождате с вилица на няколко места и запичате на 200 градуса 8-10 минути.
  • Слагате плънката, хубаво я притискате по краищата и отгоре подреждате лентите бутер-тесто.
  • Връщате във фурната и допичате докато стане златисто.
  • Ето защо плънката ви трябва да е готова изцяло, защото печенето с нея продължава десетина минути.
  • Леко охлаждате и сервирате.
  • Въпреки че ястията с бутер тесто са най-вкусни топли, този лучник е хубав и студен, но честно казано не вярвам да ви остане за да разберете това.









вторник, 1 декември 2020 г.

Киш с праз и сирена

 

мдааааа, толкова е вкусен, колкото и звучи


    Защо е киш, а не например пай или галет? Защото аз както го разбирам един киш, той трябва да има тестяна основа, но не каква да е, а маслена.Аз използвах бутер тесто.В плънката трябва да има яйца и мляко и/или сметана.Аз използвах смес от яйца и заквасена сметана.Затова смятам, че се вмествам в определението за киш по доста показатели.Но честно казано както и да го наречете, дори изобщо да не се занимавате с имена, ако обичате праз и сирене, много ще ви хареса.Сладък праз и солено сирене, как да не го обича човек.



Какво използвах:


бутер тесто - 200 грама

(този лист бутер тесто е съобразен с тавичката ми с диаметър 23 см, така че тавичката а не грамажа е по-важен тук)

средно голям стрък праз 

(аз използвам всичко от един праз.Някои махат зелените листа, на мен не ми пречат особено когато са задушени)

пушено сирене - 100 грама

топено сирене - две супени лъжици (натурална "Филаделфия")

кашкавал - 200 грама

2 яйца размер L

две супени лъжици заквасена сметана

( може да замените и с готварска или с една супена лъжица прясно мляко)




  • Първо задуших праза нарязан на ситно.И като казвам, че го задуших реално го сварих, защото не използвах мазнина.Все пак в сирената си има доста мазнина, както и в бутер тестото и затова реших, че самия праз няма нужда и той да бъде мазен.Така че нарязан го, сложих в тенджерата, залях с топла вода колкото само да се покрие и го оставих да омекне.Ако се изпари всичката вода, добре.Ако прецените, че праза е готов, но има вода, много добре я отцедете, че даже и попийте ако можете.Когато имате тесто с плънка, не ви трябва излишна течност.Това важи за кишове, пайове, пици дори.
  • Върху хартия за печене сложих лист бутер тесто според тавичката, така че да има и бордове ( като пай) .По лесно е така, отколкото да сложите хартията в тавичката и да нацелите точното място на тестото, като имате предвид че трябва да внимавате да не се разкъса.Друго предимство е, че ако се е скъсало и начупило като го сложите върху хартията може да го оформите и да притиснете с пръсти там където има нужда от шев и кройка.С една дума , така си улеснявате живота.
  • Прехвърляте хартията с тестото в тавичката, оформяте отстрани и с вилица надупчвате дъното.
  • Слагате в загрята на 200 градуса с вентилатор фурна и запичате докато стане леко златисто.Това е бутер тесто, така че няма да чакате много.
  • В това време смесвате праза с настъргано или нарязано на кубчета пушено сирене, настърган кашкавал ( оставете си от кашкавала за отгоре), крема сиренето, двете яйца и сметаната.Трябва да получите гъста смес, затова и ако използвате прясно мляко внимавайте сместта да не стане течна.Винаги може да добавите още едно яйце, ако прекалите със сметаната или млякото.
  • Вадите запеченото тесто, притискате с лъжица така че да спадне и да се оформят бордовете добре и изсипвате плънката.Заравнявате добре и връщате във фурната.
  • Печете докато стегне.Накрая поръсвате с кашкавал и печете до коричка.
  • Вадите и оставяте да дръпне.Хапнете го топъл киша, но не и врял.
  • Като изстине малко, се реже и по-лесно и се яде по-лесно защото е стегнал.