Тези кюфтенца са много уважавани в моето семейство.Особено ги обичам през лятото, защото са много леки, ароматни и не се използва никаква излишна мазнина, освен тази която евентуално е в мляното месо и не се слага яйце или някаква част от него в белия сос.Разбира се всеки има различен вкус, но през годините това количество и тези точно подправки направиха тези кюфтенца едно от любимите ми ястия.На всичкото отгоре ми носят хубави спомени от моменти когато съм обядвала в закусвални или в стола на университета.Затова си ги наричам ретро, защото ми навяват ретро спомени.
И нещо важно, в никакъв случай да не се бъркат с кюфтета-фрикасе, там нещата са съвсем различни и са обект на друга история и друг пост в блога.
Какво е необходимо:
една чаена чаша / вместимост 150 ml/ сварен ориз
половин килограм смляно месо
една чаена лъжичка кориандър
една чаена лъжичка черен пипер
три супени лъжици кисело мляко
две супени лъжици брашно
сол, ако няма в месото
- Сварeният ориз трябва да се охлади.
- Смесваме каймата с ориза, кориандъра и черния пипер. Сол, ако е необходимо и няма в смляното месо.
- Оформяме кюфтенцата и ги оставяме в хладилника, за да се стегнат за минимум 30 минути. Целта е при варенето да не се разпаднат.
- В тенджера с вряща вода пускаме кюфтенцата. Водата не трябва да е много, но трябва да ги покрива. Варим ги около 15 минути, или докато преценим, че са сварени, което зависи от големината им. Изваждаме ги от водата когато са готови.
- Разбъркваме киселото мляко с брашното и правим сос, като сгъстяваме водата, в която са варени кюфтенцата.Нека кипне за секунда (важно е за да няма суров вкус на брашно) и веднага махате от котлона за да не се сгъсти прекалено.Връщате в соса кюфтенцата, като трябва да са добре покрити от соса.
- Ако е необходимо, се посолява, но обикновено водата е достатъчно овкусена от кюфтенцата и подправките в тях.
- Ако водата ви е повече и нямате нужда от много сос, махнете част от нея.
- Оставете готовото ястие десетина минути за да може ароматите да се смесят и кюфтенцата да станат още по сочни от соса.
Допълнение за тези от вас, които искат още от тази рецепта:
- Може да прибавите и други подправки към мляното месо, но опитайте поне веднъж само с кориандър и черен пипер, така стават много нежни и леки.
- Във водата, в която се варят кюфтенцата може предварително да сварите зеленчуци като целина, морков, пъщърнак, стъбла от магданоз, които не забравяйте да извадите когато правите соса.Всъщност може да ги смелите и добавите, но тогава вече рецептата ще е съвсем различна, но е идея все пак, ако тази рецепта ви се вижда прекалено обикновена
Ако рецептите,които споделям и историите които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога: