Има две салати,които през лятото за мен отразяват Италия,най-вече с аромата на босилек,който ми е най-италианския аромат.
Това са две от най-традиционните италиански салати,Панцанела и Капрезе.Родното място на едната е Тоскана,а на другата Южна Италия,така че с две салатки покриваме доста голяма територия от ботуша.
Това са две от най-традиционните италиански салати,Панцанела и Капрезе.Родното място на едната е Тоскана,а на другата Южна Италия,така че с две салатки покриваме доста голяма територия от ботуша.
Салата Панцанела
сух хляб (за предпочитане шуплест като чабата)
домати
краставици
червен лук
зелена чушка
маслини
зехтин
сух босилек
сол
- Хляба се нарязва и предварително леко се запича,може на грил или пък на тостер,а после се накъсва на хапки
- Нарязват се зеленчуците.
- Прави се дресинг от зехтин,сол и сух босилек с който се залива салатата точно преди сервиране за да не се размекне хляба.
- В някои варианти вместо маслини има каперси,но аз не съм им голям фен затова я правя с маслини.
Салата Капрезе
домати
моцарела
пресен босилек
зехтин
- Доматите и моцарелата се нарязват на филийки.
- Нареждат се и се поръсват с нарязан босилек и зехтин.
- Посолява се.
РАЗКАЗ В ДВЕ ЧАСТИ ЗА ЮЖНА ИТАЛИЯ