Страници

вторник, 22 януари 2019 г.

Пикантно телешко готвено

   Няма да наричам това ястие "Телешко задушено" или "Телешко по бургундски или френски" (някъде видях и такава рецепта), защото звучат прекалено изискано.Вървят с маса,прибори,салфетки и т.нат. Моето ястие е от тези,които се ядат с лъжица,има случаи на покапани дрехи с него,бъркане с лъжицата директно в тенджерата и т.нат.
   Това ястие е от тези,след които доволно въздишаш и се замисляш дали да не си сипеш още мааалко,а после си казваш,то така и така не остава много да си го изям всичкото.





Това ястие се получи благодарение на следните продукти:

телешко месо - 300-500 грама 
малка консерва белени домати
пушен (или само сладък) червен пипер - една кафяна лъжичка
лют червен пипер - една равна чаена лъжичка
сол и черен пипер
захар (бяла или кафява) - една чаена лъжичка
 (само ако прецените,че ви е кисело заради доматите)
морков
стрък целина (не глава)
лук и чесън
супена лъжица олио
червено вино - 50 ml





  • Сварявам или по скоро разварявам телешко месо (най добре джолан) с малко сол.
  • Варя в тенджера под налягане един час за да може месото да се разпада и накрая имам прекрасно сварено телешко и наситен гъст бульон.
  • Както и да го мисля, това ястие се приготвя с вече сварено месо,затова дори да не е в тенджера под налягане,сварете го предварително.
  • Малка глава лук,две скилидки чесън,морков и целина нарязах на много ситно.
  • Задуших ги в олио и малко вода до омекване.Винаги задушавам в една супена лъжица мазнина и една супена лъжица вода.
  • Зеленчуците трябва да попият цялата течност.Ако са ви по големи парченцата и не са омекнали долейте малко топла вода.Реално зеленчуците се готвят само тук,затова ги направете колкото искате сготвени.Аз обикновено си ги оставям леко хрупкави,т.е. да ги усещам при ядене.
  • Налях виното и оставих да заври.
  • Доматите от консервата намачках и ги добавих.Разбърках и оставих да се изпарява водата.
  • Чак когато се получи доматен сос прибавих червен пушен и лют червен пипер.
  • Внимавайте с пиперите! Повечето хора си мислят,че дори да сложат повече какво толкова,ще стане по-червено ястието.Не е точно така.Особено пушения пипер е много силен и ако е в повече може да ви прецака ястието.От лютия също сложете колкото си прецените.
  • На този етап може да опитате вкуса и ако ви е кисело,добавете захар.
  • Добавих телешки бульон (според порциите и колкото течно го искате ястието) и разбърках.
  • Най накрая добавих и телешкото месо накъсано на парчета.Тъй като то е преварено голяма част от него вече е в този вид.
  • Ако е необходимо добавете сол.
  • Разбърках и оставих десетина минути на слаб котлон.
  • Не сгъстявам с брашно,оставям си да има течност.Все пак основния прибор,с който ще се яде е лъжица.Но оставям на вас да ги го довършите по желание на гъстота.






Щом имам телешко месо и то през зимата задължително ще приготвя сега и от моя борш.




Ако рецептите,които споделям ви харесват,споделяйте ги и вие.
Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:







Няма коментари:

Публикуване на коментар