Страници

петък, 7 декември 2018 г.

Един шаран,две ястия,три соса

    Всичко започва от един шаран тежащ около килограм и половина.Да го готвя на плакия ли? Да го пържа ли? Като го изпържа с какво да го сервирам? Все важни кулинарни въпроси.
   Тогава покрай хилядите рецепти за риба за Никулден погледа ми спря на една рецепта за шаран на скара,от която реално взех само идеята за скарата,но в някой слънчев ден ще изпълня и останалата част. ( - Шаран на скара -).Добре де,няма ли да залепне този шаран като е на скара и после два дена да я чистя в несвяст? Да не говорим,че аз всъщност нямам скара,имам трил- тиган,който играе тази роля и ако залепне тази риба,да не се наложи да си търся нов тиган? Още важни кулинарни въпроси.
   Шаранчето нарязах на порции,като отделих главата и опашната част.Онази с многото костички дето те побъркват,ако почнеш да ги чистиш,ако ти се падне такова парче.Половината намазах с ръце със зехтин (за да са само омазани,не подгизнали от зехтин или нещо такова),а другата половина посолих и оставих да се отцеди от водата.Защо не осолих всичко заедно ли? Ами защото от солта парчетата ще станат по-меки (разсъждавах си на глас и на ум),а аз на тигана си не искам нищо,което да не мога да обърна.Затова шарана за скара,пардон грил-тиган солих след като беше готов,а пържената част предварително.
   


  Шаран на скара/грил-тиган.Загрях тигана и сложих омазнените парчета шаран.Ръснах сол отгоре на всяка изпечена страна на парчетата.

   Пържен шаран.Отцедените парчета хубаво посипах  с брашно,изтръсках ги да няма излишно и пържих на средна температура.




  Рибката се приготвяше.На единия котлон тигана,на другия тенджерата за пържене.Една хубава риба обаче,заслужава да има вкусни придружители в чинията при сервиране.Тогава реших,че ще е добре да опитам различни сосове за риба.Основните сосове,които има в нета като цяло се повтарят,затова и няма да посочвам източници.Приемаме, че източника е Интернет,аз просто си избрах напосоки от три вида.
    А за представянето им пред вас намерих едни малки чашки,които си бях прибрала от едни дегустации на ликьори в манастира Монсерат до Барселона.Туристка,какво да ме правиш!




Орехов сос / видян на много места,включително и аз съм качвала рецепта за такъв преди много,много време в няколко кулинарни сайта.Сега беше момента да го припомня и на мен и на вас/

  • Една чаена чаша смлени орехи
    Две препълнени лъжици галета /може да си смелите стар хляб или сухари/
    Две-три скилидки счукан чесън
    3 супени лъжици зехтин
    Сока на половин лимон
    Сол на вкус

  • Счукваме (може и в един съд ) скилидки чесън,орехи и сухари /ако нямаме готова галета/
  • За спояване прибавяме зехтин, лимонов сок и ако е необходимо съвсем малко вода, посоляваме.


Чеснов сос / доказателство как един най-обикновен сос издига една пържена риба на друго ниво.Без нищо друго само да се поръсва с него рибата е много вкусно /

Една голяма глава чесън
Една чаена чаша олио
Оцет и сол на вкус

  • Пресовате или счуквате на каша чесъна.Прибавяте олиото,оцета и посолявате.Разбърквате много добре.
  • Ако разбивате с миксер и прибавяте олиото постепенно ще получите сос с консистенция на майонеза.Мен ме домързя за един чесън да вадя миксера и затова само смесих всичко.
  • Ако единия сос се яде с вилица,в другия се топи рибката,то този е най хубав ако с него си напръскате цялото парче риба докато е още горещо.




Сос Скордаля / май най-много вариации видях на този сос,включително и посочения по-горе сос с орехи, някъде също беше наричан така,затова хванах ТАЗИ РЕЦЕПТА,защото там е наречен така,а аз исках точно този вариант. Наистина е уникален.Да топиш,мажеш,заливаш рибата и накрая да обереш с мазен пръст купичката където е бил.Истинско рибно удоволствие! /

Една кофичка кисело мляко
Три скилидки скучан чесън / като го опитах, после прибавих още две/
Една кафяна чашка смлени орехи
Две препълнени супени лъжици галета (аз си смлях стар хляб за него)
Копър,нека да има
Сол на вкус

  • Смесвате всичко и това е.




   И за трите соса бих казала,че и да не спазвате точните количества на продуктите,няма да е кой знае каква трагедия.Повече чесън в единия или по-малко орехи в другия,всичко е въпрос на вкус и във всички случаи ще се получи вкусно допълнение към рибката.





Ако рибата често присъства на вашата маса и понякога имате нужда от нови рецепти,предлагам ви и тези:











Няма коментари:

Публикуване на коментар