Страници

петък, 16 ноември 2018 г.

Спагети с доматен сос и ароматни панирани моцарелки

   Така като стане понякога...
   Няколко събития доведоха до тази прекрасна рецепта,която всъщност е съвсем елементарна,но както се получава понякога,простичките неща са най-вкусни.
   Студ,вятър,а аз имам задачи за вършене къде ли не и всичките на различни места.Резултата е една премръзнала и гладна блогърка с почти празен хладилник.
   Празният хладилник мен рядко ме плаши,защото винаги имам продукти в килера,които са готови да се превърнат в нещо вкусно и то за кратко време.Така че докато се размразявах, извадих спагети,консерва домати,а в хладилника от известно време стоеше една кутия с мини-моцарелки.Нямаше да съм аз,ако не реша малко да си усложня живота и вместо просто да ги прибавя в доматения сос,който се заех да правя за спагетите,реших да ги панирам с някаква подправка.И тъй като от последното ходене из планината си имах набрана и почти изсушена мащерка,един по един всички всички етапи от закъснелият ми обяд започнаха да се обединяват.


   Идеята за панираните моцарелки видях преди време при Дени в нейния блог Raspberry Syrup ,а рецептата е тази: https://raspberrysyrup.eu/pasta-arrabiata-golden-mozarella/. Въпреки,че е съвсем различна от моята и много по-специална,смятам че е правилно да ви посоча от къде взаимствах идеята си,а така и ще си напомням да пробвам и нейната рецепта.
 


Какво използвах:

спагети / моите са от плоските/ - половин пакет
консерва цели домати
две скилидки чесън
зехтин 
сол и кафява захар

мини моцарелки 
две препълнени супени лъжици галета
мащерка
едно малко яйце


Изобщо не е необходимо да спазвате моите количества.Още повече,че това са си общо взето две порции.Всичко е толкова лесно,че няма начин да сбъркате нито с доматения сос,нито с панирането на моцарелата.


  • Сварих в подсолена вода спагетите.Аз много обичам от тези плоските,но става и с обикновени.Става и с всякаква друга паста.
  • Докато спагетите се варят приготвям доматения сос.
  • Използвам консерва с цели белени домати,които намачквам с ръка (или вилица,ако не ви се цапа).Тях,заедно с всяка капка доматен сос от консервата изливам в съда,в който ще правя соса.Добавям пресованите скилидки чесън и изварявам на слаб огън докато водата се изпари.Чак тогава добавям сол,кафява захар и зехтин.Накрая бъркам почти непрекъснато една-две минути.Така приготвям доматен сос и за паста и за патладжан и за риба.
  • Сварените спагети веднага изсипвам в доматения сос и хубаво разбърквам.Оставих ги настрана.

! Един съвет,въпреки че аз не обичам да съветвам особено,но в случая споделям от опит.Винаги слагайте пастата в соса преди да сервирате.Дори е хубаво тя да поври и да се довари в самия сос.Така получавате в пъти по-вкусна и изцяло овкусена паста,отколкото когато я сервирате и залеете соса отделно.!


Дотук си имаме чуден обяд или вечеря.Семпъл,но много,много вкусен.
Време е обаче,както казва Джеймито Оливър да пренесем ястието на друго ниво.
Да панираме мини-моцарелките.


  • Отцедих хубаво моцарелата от водата,а в малка тенджерка загрях точно един пръст олио.
  • В купичка разбих яйце,а в чиния смесих галетата с мащерка.Може да посолите,ако моцарелата ви идва безсолна.
  • Топвах моцарелките в яйцето и хубаво ги овалвах в галетата.
  • Пържих за съвсем кратко време.Тъй като са кръгли топчета лесно ги обръщах,само ги търкалях в олиото.
  • Извадих върху готварска хартия.
  • Сервирах веднага горещите спагети и панираните моцарелки.
  • Имах притеснение,че може да се разтекат при пърженето,но топчетата си бяха стегнати и чак когато ги извадих започнаха да се отпускат.

Ако си имате други любими подправки,използвайте тях.Може да сложите и в соса.
Аз не слагам нищо в соса,тъй като накрая след като сервирам си накъсвам листенца пресен босилек.Обожавам този аромат!





Допълнение:

  • може да се използва и нормална моцарела като се нареже на филийки
  • може да се панира моцарела и да се сервира само с доматен сос без паста.



Ако пастата е храна,която като мен много обичате,ето ви още идеи:





Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога,където се случват още повече рецепти и истории:








2 коментара:

  1. Много добра идея е добавянето на панирана моцарела, все едно са две ястия...основно с гарнитура спагети!

    ОтговорИзтриване