Страници

понеделник, 19 февруари 2018 г.

Зимна печена доматена супа

    Нямам търпение да опитам тази супа и през лятото с пресни съставки.Днес обаче нямах търпение изобщо да я опитам тази супа.Рецептата или по скоро идеята за нея е по спомен от предаване по 24 Kitchen където със сигурност е имало много повече съставки от моята,но аз предпочетох да е по семпла,понеже не обичам да има прекалено много продукти в едно ястие.
    А като цяло идеята на мен не ми е чужда,защото през лятото приготвям подобен печен доматен сос за паста или риба,който става феноменален,но за него през лятото.
    Днес е супата:



Какво е необходимо (за 2 порции):

една консерва белени домати (моята е 420гр)
една-две печени червени чушки
две три скилидки чесън
две супени лъжици зехтин
доматено песто за още по богат вкус - по желание - една супена лъжица
сол и захар,за предпочитане кафява
сух риган стрит на много фино - една равна чаена лъжичка
пармезан - една супена лъжица
за сервиране - препечени филийки или принцеси с кашкавал


В съд за печене изсипвате доматите,ако са големи ги разрежете на половинки.
Нарязвате печените чушки
Слагате нарязани скилидки чесън и поръсвате със зехтина,щипка сол и щипка захар,ригана.
Печете 30-40 минути на 220 градуса или докато се изпари течността и доматите леко се запекат.Не трябва да изгарят.
Бъдете сигурни,че скилидките чесън не са отгоре и няма опасност да изгорят.Ако има препечена по-добре я махнете защото нагарча.
Както са си в тавичката с помоща на джаджата за мачкане на картофи или с вилица,намачквате доматите с чушките и чесъна.На този етап имате страхотен свеж доматен сос.
Към получения сос прибавяме песто и пармезан.Ако в пестото ви се съдържа пармезан,може да се сложат две лъжици само песто.
Опитвате на вкус и ако е необходимо посолете или добавете захар.Разбъркваме.
Прехвърляме всичко в тенджерка и заливаме с вряла вода,като количеството е както ви харесва на гъстота.При мен е две чаени чаши.
Оставяме супата да заври и спираме.По желание може да се прецеди или пасира до гладка смес.
Сервираме с препечени филийки със сирене или принцеси с кашкавал.Нещо солено,което да балансира сладко-киселата ни супа.
Може да поръсите и още зехтин отгоре.



Ако обичате супи като мен,ето още няколко предложения:

ОПУШЕНА ГЪБЕНА СУПА

МНОГО ГЪБЕНА СУПА

ПИЛЕШКА СУПА за гладни ценители

ТАРХАНА,добре дошли в сливенския край

СУПА С НАДЕНИЦА И МЕРОДИИ



Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук-страничката на блога:




Няма коментари:

Публикуване на коментар