Страници

понеделник, 12 февруари 2018 г.

Пилешки дробчета по ловджийски


   Обичам готварските книги.Да си разглеждам красивите цветни снимки и да си разгръщам лъскавите страници.Особено в студен и мрачен ден когато няма какво друго да се прави.Истината е,че много рядко приготвям нещо от тях,но това не пречи да си ги харесвам,пазя и разглеждам от време на време.
   Тази рецепта е изключение.Тя е взета от първата ми готварска книга,която преди доста години тате ми подари с думите"Виждам,че обичаш да готвиш,затова ти взех тази книга"а аз от възторг му казах да си избере някоя рецепта и заявих,че с удоволствие ще му я приготвя.Добре,че той обича простички храни и не избра "Рибен гювеч по бахамски" или "Печена дива кокошка с мерудии",а си хареса тези дробчета.


   Няма обяснение защо тези дробчета са "по ловджийски" и какво общо имат ловджиите в тяхното приготвяне,но ще оставя името както си е по книгата.На всичкото отгоре под заглавието пише,че рецептата е френска,така че направо се изстрелваме на друго готварско ниво с тях.
   Изпълнението на рецептата на пръв поглед е дълго и сложно,но в действителност единствената сложнотия е,че продуктите се задушават последователно,което реално не отнема кой знае колко време,защото са такива,че се приготвят бързо.


Какво е необходимо:

пилешки дробчета - 500 грама
гъби - 100-120 грама
лук - една голяма глава
скилидка чесън
вино - 100 ml
брашно - две супени лъжици
червен пипер - две супени лъжици
домат/белен домат от консерва
зехтин
олио
масло

* В оригиналната рецепта се използват три вида мазнина и така ги посочвам,но ако нямате може да използвате само наличните.
* В оригиналната рецепта използват бяло вино,но аз използвах червено и затова добавих и чаена лъжица кафява захар.

Почистваме и измиваме пилешките дробчета.
Отцеждаме ги възможно най-добре от водата.Даже ако има начин добре е да се подсушат.
Смесваме брашно и червен пипер в равни количества и овалваме дробчетата.
В тиган на умерен огън загряваме бучка масло (около чаена лъжица) и 3 супени лъжици олио.
Задушаваме нарязаните гъби и ги изваждаме.
На тяхно място задушаваме нарязаните лук и чесън и когато са готови ги изваждаме с решетъчна лъжица при гъбите.
В тигана добавяме зехтин около една супена лъжица или две,ако не е останала никаква мазнина.Слагаме пилешките дробчета и ги изпържваме добре от всички страни.Затова е важно да са добре отцедени от вода,за да не пръскат.
Вадим ги от тигана.
Всички продукти преди да ги извадя от тигана леко посолих.
Изливаме виното и оставяме да къкри около три-четири минути на слаб огън.Тъй като използвах червено вино,накрая сложих малко кафява захар.Докато си къкри с дървена лъжица хубаво изтържете всичко от пърженето,ако има останало по дъното на тигана.Както се казва на готварски език,деглазирайте.
Връщаме лука,гъбите и дробчетата.Добавяме нарязан домат и подгряваме всичко.
Поръсваме със сол и черен пипер и сервираме.



Ако рецептите,които споделям и попътните истории,които разказвам Ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога,където има много повече неща от статиите тук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар