Страници

сряда, 31 август 2016 г.

Кифлички с локум


   Отдавна ми се искаше да се пробвам да направя кифлички и когато се сдобих с локум и хора,които ще ги ядат,се захванах за работа.
   От време на време си купувам локум,от нашия българския,да се почерпя.За мен това е истинския локум,друг не признавам,но разбира се това е въпрос на вкус.
   За тази рецепта взех две кутийки,една за мен и една за кифличките.Хубавото на локума е,че си има и пудра захар,с която после да поръсим кифличките.


   Рецепти в нета има много,но аз си избрах няколко според наличните ми продукти и в движение промених и тази,която си бях записала.

Какво използвах и как ги правих:
  • 200ml прясно мляко или това си е една чаена чаша
  • 2 с.л. масло 
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 яйце
  • 2 с.л. захар 
  • 1ч.л.сол
  • 400 грама брашно
  • за намазване - 1 жълтък смесен с една чаена лъжичка прясно мляко
  • локум

  • Прясното мляко леко го стоплих и в него сложих маслото,което от топлината се разтопи.
  • В купа изсипах брашното,направих кладенче в което чукнах яйцето и прибавих млякото с маслото и захарта.
  • Върху брашното поръсих маята и солта.
  • Постепенно разбърквах и смесвах продуктите.
  • Замесих меко тесто като се наложи да поръся още съвсем малко брашно,така че имайте под ръка.
  • Оставих половин час да втасва.
  • Разделих тестото на две части и всяка разточих във формата на кръг.Разрязах на триъгълници,във всеки сложих парченца локум и завих.Отгоре ги намазах със смес от жълтък и прясно мляко.
  • Оставих ги да втасат още десетина минути докато се загрее фурната.
  • Тъй като тавата ми не е много голяма ги пекох а два пъти,наредени върху готварска хартия.
  • Градусите бяха 190,а времето 20-25 минути.
  • Когато се зачервиха,обърнах една от кифличките.Беше си опечена и ги извадих.
  • В първата тава реших да видя какво се случва,ако поръся пудра захар преди печене и се оказа че няма разлика.Затова останалите ги поръсих след като се изпекоха.
  • Заради локума не е препоръчително да се ядат горещи,леко топли обаче са идеални.
  • Ако ви останат ги сложете в кутия или плътно завити в торбичка.




Да ви е сладко!

4 коментара: