Страници

петък, 25 март 2016 г.

Пролет в чинията или две рецепти с коприва


      За мен пролетта идва когато отидем в планината и копривата е пораснала,готова да скочи в тенджерата.Полезностите на копривата са доказано много и въпреки,че не изглежда особено добре сготвена в чиния,това са двете ми най-любими пролетни гозби.
  Почиствам копривата,измивам я и я бланширам за две-три минути във вряща  подсолена вода.Прехвърлям я във друг съд и я обливам със студена вода за да остане свежо зелена.
Така приготвената коприва използвам в следващите две рецепти.

Коприва с ориз

Ориз - една чаена чаша
Стар лук - една малка глава
Зелен лук - един- два стръка
Джоджен - няколко листенца пресен или щипка сух
Коприва - колкото ви се иска
сол,олио

  • Нарязвам двата вида лук на ситно,задушавам ги в съвсем малко олио.
  • Добавям копривата,разбърквам веднъж и прибавям ориза.
  • Прибавям и нарязания джоджен.Посолявам.
  • Заливам с необходимото количество вода и варя до готовност.



Копривена супа

Коприва - колкото ви душа иска
Лук - една малка главичка
Пресен лук - една връзка
Пресен чесън - една връзка
Магданоз няколко стръка
Ориз или фиде по желание
Яйце - 1 брой
Кисело мляко - 1 непълна чаена чаша
Сол
Оцет - около една супена лъжица
Сварени яйца за сервиране

  • Нарязвам на много ситно двата вида лук,пресния чесън и бланшираната коприва.
  • В малко мазнина задушавам лук,бялата част на пресните лук и чесънче,когато омекне прибавям и копривата и зелената част на лука и чесъна.Разбърквам веднъж и заливам с вода според порциите.В моя случай три купички.Посолявам.
  • Повечето хора слагат ориз в копривената супа,аз слагам фиде или начупени тънки спагети.Или нищо.
  • Накрая застройвам с яйце,кисело мляко и оцет за да не се пресече яйцето.
  • Нарязвам и пресен магданоз когато имам.
  • Опитвам и ако трябва още сол,добавям.
  • Сервирам супичката със сварени яйца по традиция в семейството на моя баща.



Да ви е пролетно!

А ако обичате лапад: https://svetlalola.blogspot.bg/2016/04/blog-post_5.html


За още рецепти и истории добре сте дошли и във фейсбук страничката на блога:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/

Няма коментари:

Публикуване на коментар