Страници

събота, 2 януари 2016 г.

Тиганиците на баба ми



    Моята баба не готвеше много и не обичаше да готви.Тя си знаеше пет-шест манджи и дотам.Четири неща обаче правеше невероятно и винаги по един и същи начин,без да се отклонява от рецептите им дори с грам.Затова и вкуса им така добре се е запечатал в главата ми.Лютеница,зеленчукова туршия,сладко от дюли и тези тиганици.
  Когато реших да ги направя и аз,се оказа че никой не си е направил труда да я пита за рецептата.Единственото,което помня е, че сместа е течна,формата им и как се къдрят в краищата.Майка добави, че трябва да се слага само малка щипка сода за да не поемат много мазнина при пържене.Най-важното обаче е, че брашното е било истинско без разни подобрители и яйцата са били домашни,от кокошки живели доволни и щастливи в място,наречено с прекрасното и благозвучно име курник.
     След няколко проби все пак мисията беше изпълнена и бабините тиганици отново бяха възкресени.Меки,въздушни и разкошни.Една доза от тях беше унищожена с най-прекрасния домашен мед,който си взимам няколко пъти в годината от една приятелка.
   Ако трябва към рецептата да добавя и начин на консумиране,той е следния: една тиганичка с мед,следваща със сирене и така докато свършат или не можете да дишате повече.




Какво е необходимо:

брашно - 1 препълнена чаена чаша
яйца - 2 броя
сода - 1 малка щипка
сол - 1 щипка
вода - 1 чаена чаша 
олио за пържене - според съда
Тези продукти са за малко количество,да кажем двама човека да си хапнат добре за закуска.Ако не ви стигнат забъркайте още една смес.Всичко става за нула време,така че ако в един момент ви се видят малко готовите тиганици,направете още една доза.

  • От всичките продукти забърквате рядка смес.Като казвам рядка,за да ви ориентирам,имам предвид че е по-течна от кексова смес.
  • Загрявате олиото.
  • С лъжица загребвате малко и пускате в горещата мазнина като веднага разливате за да се получат плоски тиганици.Не трябва да остане топче като бухтичка или поничка,а да се разлее.По крайната форма дано сте ме разбрали какво имам предвид.
  • Пържат се по няколко секунди от всяка страна.Обръщането и ваденето на готовите  тиганици го правя с решетъчна лъжица.

Важно !!! 
* Тъй като стават много бързо,не е необходимо да хабите много олио в голям съд за пържене дори за големи дози.Аз ги пържа в малка тенджерка с един пръст олио и за минути имам готово количество.
* За да станат въздушни разбърквайте сместта всеки път щом загребвате от нея и не усилвайте котлона докрай, ако искате да ви се накъдрят в краищата.
* Ядат се топли с каквото обичате,но както ви написах по-горе са просто прекрасни с мед и сирене.


   



Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,ще се радвам да коментирате и споделяте.
Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога където се случват още повече истории и рецепти:




Нищо не прави така щастлив един блогър, както обратната връзка с читателите.А да разбера, че някой е приготвил и харесал моя рецепта си е радост в къщи.

Снимка, изпратена ми от Деси Павлова, която ми написа, че много са харесали тиганичките на баба и като гледам, направила ги е перфектни:





Няма коментари:

Публикуване на коментар